Για τα φύλλα βέργας της φίλης μου Ειρήνης Πρινιωτάκη που ανοίγονται ένα ένα στο χέρι με λεπτό πλάστη σας έχω ξαναμιλήσει. Τα κλείνει ανά δύο σε πακετάκια, με το χέρι επίσης. Για κάθε πίτα χρειάζομαι 4 φύλλα, δηλαδή 2 πακετάκια. Τα φύλλα βέργας μπορείς να τα αγοράσεις στρογγυλά, αλλά και μακρόστενα ανάλογα το ταψί σου. Τα ολικής άλεσης όμως είναι μόνο στρογγυλά και τα χρησιμοποίησα πρώτη φορά. Η πίτα μου έγινε εξαιρετικά τραγανή και έτσι έμεινε για 2-3 μέρες ακόμα εκτός ψυγείου. Επειδή αυτά τα φύλλα η Ειρήνη τα έχει στην κατάψυξη αφήστε τα εκτός ψυγείου να ξεπαγώσουν καλά πριν ανοίξετε το πακέτο για να τα χρησιμοποιήσετε γιατί είναι χειροποίητα και θα σπάσουν αν είναι παγωμένα. Όταν όμως έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, γίνονται ελαστικά, μαλακά και εύχρηστα.
Υλικά για ένα μεγάλο ρηχό ταψί
- 4 φύλλα βέργας ολικής άλεσης
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 500γρ. άγρια χόρτα διάφορα
- 1 μάτσο λάπαθα
- 1 μάτσο σέσκουλα
- 1 μάτσο παπαρούνες
- 1 μάτσο καυκαλήθρες
- 1 μάτσο μυρώνια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 500γρ. κατσικίσιο τυρί ή φέτα σκληρή τριμμένη με το χέρι
- 2 αβγά χτυπημένα
- 3-4 χεριές τραχανά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε από ρίζες χοντρά κοτσάνια και ξερά φύλλα τα χόρτα και τα πλένετε 2-3 φορές. Τα στραγγίζετε, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε ευρύχωρη λεκάνη. Πλένετε στραγγίζετε και κόβετε σε κομμάτια τα λάπαθα, τα σέσκουλα, τις παπαρούνες και τα προσθέτετε στη λεκάνη. Πασπαλίζετε όλα τα χόρτα με λίγο αλάτι, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και αρχίζετε να τα μαλάζετε με το χέρι να μαραθούν.
- Αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους για μια ώρα τουλάχιστον και τα στραγγίζετε. Προσθέτετε τις καυκλαλήθρες, τα μυρώνια και τα λάπαθα επίσης πλυμένα και χοντροκομμένα και στη συνέχεια ανακατεύετε μέσα το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα ψιλοκομμένα επίσης.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε το ταψί σας (προτιμήστε ένα ρηχό ταψί ειδικό για πίτες) και απλώνετε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Αφήνετε να εξέχει λίγο από το χείλος του ταψιού. Με ένα πινέλο το αλείφετε με ελαιόλαδο. Μετά στρώνετε από πάνω του το δεύτερο φύλλο.
- Προσθέτετε στα χόρτα πιπέρι και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε κι αυτά στο μείγμα μαζί με τη μισή φέτα. Ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά.
- Απλώνετε ομοιόμορφα μέσα στο ταψί τη γέμιση των χόρτων και μοιράζετε από πάνω ομοιόμορφα την υπόλοιπη φέτα και τον τραχανά.
- Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα δύο φύλλα τα οποία επίσης λαδώνετε πολύ καλά, Τα πάνω φύλλα τα σουρώνετε ελαφρά ώστε να έρθουν στο μέγεθος του ταψιού. Μετά παίρνετε τα φύλλα που εξέχουν και ενώνοντάς τα με τα πάνω τα στρίβετε ελαφρά δημιουργώντας ένα στεφάνι τριγύρω το οποίο στο τέλος λαδώνετε καλά. Χαράζετε την πίτα σε μερίδες και πιτσιλάτε την επιφάνειά της με λίγο νερό.
- Ψήνετε τη χορτόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα τα φύλλο της. Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε την πίτα να «σταθεί» για 15-20 λεπτά πριν την κόψετε σε κομμάτια για να τη σερβίρετε.