Η μηλόπιτα είναι μια πίτα παντός καιρού, αφού μήλα βρίσκουμε στην αγορά όλο το χρόνο. Ακόμα και το καλοκαίρι η μηλόπιτα με μια μπάλα παγωτό είναι τόσο δελεαστική και δροσερή που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί! Τι γίνεται όμως αν νηστεύεις την περίοδο της Σαρακοστής και θέλεις απεγνωσμένα μηλόπιτα; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις κατά γράμμα την παρακάτω συνταγή για να φτιάξεις μια ζύμη με Μακεδονικό Ταχίνι, καστανή ζάχαρη και τριμμένο φουντούκι που δεν θα πιστεύεις πόσο νόστιμη και τραγανή μπορεί να γίνει! Όσο για τη σχεδόν άγλυκη γέμιση με κύβους μήλου, την εμπλουτίζεις με κομμάτια Μακεδονικού Χαλβά με Κακάο και τους αφήνεις όλους να αναρωτιούνται πώς μια νηστίσιμη μηλόπιτα μπορεί να είναι τόσο καλή. Το έχουμε πει, αλλά ας το πούμε μια φορά ακόμη: Η νηστεία (και όχι μόνο!) θέλει Μακεδονικό Ταχίνι, Μακεδονικό Χαλβά και καλοπέραση!
Photo credits: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗ
Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 26 εκ.
- 4 -5 μήλα μέτριου μεγέθους κομμένα σε κυβάκια
- 100γρ. ζάχαρη καστανή
- λίγο Παρθένο Σησαμέλαιο
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 50γρ. σουλτανίνα
- 150γρ. Μακεδονικός Χαλβάς με Κακάο
Για τη ζύμη με ταχίνι και φουντούκια
- 300γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 450γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 100γρ. φουντούκια ασπρισμένα και τριμμένα σε πούδρα
- 200γρ. ζάχαρη καστανή + λίγο επιπλέον για το τελείωμα
- 1 φλιτζάνι(περίπου) παγωμένο νερό
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε το Παρθένο Σησαμέλαιο και τα μήλα. Σοτάρετε να μαλακώσουν λίγο, προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και την κανέλα. Ανακατεύετε για ένα λεπτό, σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και μαγειρεύετε τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν. Ξεσκεπάζετε και περιμένετε να δέσει η σάλτσα.
- Τραβάτε το τηγάνι με τα μήλα από τη φωτιά κι ανακατεύετε μέσα τις σταφίδες. Όταν κρυώσουν, προσθέτετε τα κομμάτια του Μακεδονικού Χαλβά και ανακατεύετε.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα τριμμένα φουντούκια και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτετε το Μακεδονικό Ταχίνι, την καστανή ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να προκύψει μια ζύμη σαν ψίχουλα και προσθέτετε σταδιακά όσο νερό χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ομοιογενή ζύμη.
- Κόβετε τη ζύμη στη μέση και ανοίγετε το πρώτο μισό σε φύλλο. Για μεγαλύτερη ευκολία, την τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας και την ανοίγετε με τον πλάστη. Ξεκολλάτε το πάνω φύλλο και την αναποδογυρίζετε σε ταψάκι με αποσπώμενο πάτο στο οποίο έχετε στερεώσει από κάτω ένα κομμάτι λαδόκολλας.
- Απλώνετε από πάνω τη γέμιση με τα μήλα και τον Μακεδονικό Χαλβά, σκεπάζετε φέρνοντας από πάνω τη ζύμη που εξέχει από τα πλάγια της φόρμας και τρίβετε την υπόλοιπη ζύμη από πάνω, σαν ψίχουλα,μέχρι να σκεπάσετε εντελώς τα μήλα.
- Πασπαλίζετε την επιφάνεια της πίτας με λίγη καστανή ζάχαρη και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Αφήνετε τη μηλόπιτα να κρυώσει και ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε κόβοντας κομμάτια.