Τα παστά λεμόνια αποδεικνύουν πως το ευγενές φρούτο της λεμονιάς της παινεμένης δεν κάνει καλή παρέα μόνο με τη ζάχαρη, αλλά και με το αλάτι. Η συνταγή είναι μαροκινή, η σύνθεση των μπαχαρικών προσωπική, εγώ χρησιμοποίησα καρδάμωμο, κανέλα, πολύχρωμα πιπέρια και δάφνη γιατί απλώς μου αρέσουν. Εσείς μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου μπαχαρικά ή να κάνετε το δικό σας mix.
Να θυμάστε πως για να τα φτιάξουμε χρειαζόμαστε λεμόνια βιολογικά ακέρωτα ή από κήπο κι επίσης πως τα παστά λεμόνια είναι αυτό που λέει το όνομά τους, παστά, δηλαδή λύσσα., αφού το μέσο συντήρησής τους είναι το αλάτι και ο χυμός λεμονιού. Κάθε φορά που θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν σε μαρινάδες και λεμονάτα μαγειρέματα (κοτόπουλο, κουνέλι, πιλάφι κλπ), πρέπει να τα ξεπλένουμε με φρέσκο νερό πριν τη χρήση – συνήθως τα ψιλοκόβουμε στο φαγητό- χωρίς ποτέ να το αλατίζουμε. Μόνο στο τέλος αφού δοκιμάσουμε το φαγητό μας κι αυτό αν είναι απαραίτητο.
Υλικά
Για κάθε γυάλα ενός λίτρου περίπου
- 6 -8 λεμόνια βιολογικά ή από κήπο (σχετικά μικρά και λεπτόφλουδα)
- 150 γρ. αλάτι ημίχοντρο
- Χυμό από 1-2 λεμόνια
- Νερό χλιαρό
- Μπαχαρικά διάφορα: ½ ξύλο κανέλας, 1 φύλλο δάφνης, 10 σπυριά καρδάμωμο, 1 κουτ. γλυκού ροζ και πράσινο πιπέρι)
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε καλά.
- Αποστειρώνουμε τα βάζα μας: Τα σαπουνίζουμε, τα ξεβγάζουμε με άφθονο νερό, τα στεγνώνουμε και τα βάζουμε στο φούρνο στους 100οC πάνω σε σχάρα για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Χαράζουμε τα λεμόνια στα τέσσερα αρκετά βαθιά, αλλά χωρίς να τα αποκόψουμε τελείως από την πλευρά του κοτσανιού τους.
- Ζυγίζουμε το αλάτι μας και το τοποθετούμε σε μπολ. Παίρνουμε ΄ένα ένα τα λεμόνια και με ένα κουταλάκι ρίχνουμε στις χαρακιές αλάτι αφήνοντας την περίσσεια να επιστρέφει στο μπολ.
- Τοποθετούμε τα λεμόνια μας στριμωχτά στα βάζα, τοποθετώντας ενδιάμεσα και μέρος των μπαχαρικών. Εγώ έκοψα και 2-3 στη μέση για να χωρέσουν περισσότερα.
- Προσθέτω στη γυάλα το υπόλοιπο αλάτι, περιχύνω με το χυμό των λεμονιών και απογεμίζω με βραστό νερό που έχω αφήσει να γίνει χλιαρό. Σκεπάζω με το καπάκι, τα βάζα και κουνάω δυνατά. Τα αφήνω στην άκρη για 2 μήνες περίπου, κουνώντας συχνά τα βάζα για να διαλυθεί το αλάτι.