Τη βρήκα πεντανόστιμη αυτή τη μελαμψή Μιγάδα που έπιασε θέση στην αρχή της Πραξιτέλους τον τελευταίο χρόνο και σερβίρει στο πόδι, στο πεζοδρόμιο και στον γουστόζικη σάλα της καλό έθνικ φαγητό σε πολύ λογικές τιμές.
Δεν πρόκειται για ένα ακόμη street food, αλλά για ένα ολόκληρο concept που πριν ακόμα σε χορτάσει σε ταξιδεύει μέσω των θαλάσσιων δρόμων που ακολούθησαν κάποτε ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Βάσκο ντα Γκάμα, ο Μάρκο Πόλο κι άλλοι λιγότερο γνωστοί θαλασσοπόροι στον Νέο Κόσμο που μας παρέδωσαν. Ένα κόσμο πιο αρωματικό, πιο εξωτικό, πιο μπαχαρένιο και πικάντικο, πιο χρωματιστό ο οποίος κάποτε έδωσε νέα πνοή και αμύθητα πλούτη στην γριούλα την Ευρώπη μας, ένα κόσμο που σήμερα μας είναι τόσο οικείος όσο ένα πιάτο τηγανητές πατάτες, μια ντοματοσαλάτα, μια φέτα καλαμποκόψωμο, μια σοκολάτα αλλά κι ένα ινδικό κάρι με κοτόπουλο, μια ταϊλανδέζικη σούπα, ένα μεξικάνικο μπουρίτος με κιμά.
To concept βασίζεται σε μια ιδέα του Νίκου Τσαμπουνάρη, παλιού μας γνώριμου από το εστιατόριο Altamira και στην κουζίνα βασική chef και συνιδιοκτήτρια είναι η Άννα Λαγούτη και ο Ριχάν Σαμσουντίν, επίσης βασικός chef και συνιδιοκτήτης. Το επιχειρηματικό σχήμα ολοκληρώνεται με τη Γιώτα Διαμαντάκη και το Νίκο Τσακανίκα. Όσο για το μενού έχει διαμορφωθεί πάνω σε δυο βασικές διαδρομές γεύσης:
Η 1η Διαδρομή γεωγραφικά οριοθετείται από τη δράση και τις εξερευνήσεις των Βάσκο ντα Γκάμα, Μάρκο Πόλο, Κουμπλάι Καν και Αλέξανδρου Γ’ του Μακεδόνα, ξεκινώντας από τον περίπλου της Αφρικής, και καταλήγει μέσω του Ινδικού Ωκεανού και της Γαλλικής Πολυνησίας στην Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ακολουθεί το δρόμο του μεταξιού και τα μονοπάτια των Αράβων εμπόρων μπαχαρικών. Όλα τα πιάτα αυτής της πλούσιας διαδρομής κρύβουν από πίσω τους και μια μικρή ιστορία ή πληροφορίες για την κουλτούρα του τόπου καταγωγής τους. Από τη Σαλάτα των Κήπων της Βαβυλώνας, στα Samosas Meghalaya, και από το Μπανού Κουντάιρ Χούμους, στο Κοτόπουλο με σως από mango ή ινδοκάρυδο της Πριγκήπισσας Κοκατσίν!
Τη 2η Διαδρομή χαράσσουν ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Μαγγελάνος, ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο και ο Ρόμπερτ Φιτζρόι, και το ταξίδι ξεκινά από τον Ατλαντικό, με αρχικό προορισμό την Καραϊβική και τις «Δυτικές Ινδίες», για να συνεχίσει μέσω της Αργεντινής και της Γης των Παταγόνων προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, με τελικό προορισμό τα νησιά Γκαλαπάγκος και τις Φιλιππίνες. Σε αυτό το κομμάτι του μενού, υπάρχει μια σειρά από πιάτα που αντλούν έμπνευση από την ιστορία και τη γεωγραφία. Μερικά χαρακτηριστικά πιάτα είναι η κακτοσαλάτα, τα Πορτοκάλια της Βασίλισσας (Ισαβέλλας), η Quesadilla που ταξιδεύει, τα φλαμπέ πιάτα με κρέας από τη Γη του Πυρός, είναι μόνο μερικά από αυτά.
Το μενού συμπληρώνεται με επιλογές για vegetarians (Ο Σκύλος του Δαρβίνου, Blue Parrots Burger κλπ.), burgers, burritos και tortillas αλλά και ευφάνταστα γλυκά (Ερημος Sonoran, η vegan Πεταλούδα Μονάρχης κ.α. που επιμελήθηκε η Σοφία Βράγκου.
Σε γενικές γραμμές το φαγητό είναι πολύ καλό και αν ο δρόμος σε βγάλει στην Πραξιτέλους μην την προσπεράσεις έτσι απλά. Αξίζει πραγματικά να δοκιμάσεις τη MIGADA COCINA και χωρίς γευστικές προκαταλήψεις να αφεθείς στις νόστιμες προτάσεις του μενού της ΜΙΓΑΔΑΣ, κρατώντας τα μάτια στραμμένα εκεί όπου συναντιούνται οι Ωκεανοί και οι Ήπειροι της γης μας όπως λέει κι ο Νίκος Τσαμπουνάρης. Να ξέρεις πάντως ότι η Μιγάδα κάνει και delivery, ενώ το αδερφάκι της βρίσκεται στην οδό Θέμιδος 1, στο Μοναστηράκι. Έχει το ίδιο όνομα, πιο street χαρακτήρα αλλά την ίδια λογική σε ό,τι αφορά στο μενού.
INFO: Πραξιτέλους 6, Αθήνα, www.migada.gr | e: migada.streetfood@gmail.com | τηλ.: 2103316488