Αν είναι αλήθεια ο αστικός μύθος που λέει πως το καλό το ψάρι πάει στο βουνό στο Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα Βόρεια της Νέας Ερυθραίας παίρνει σάρκα και οστά.
Η συγκεκριμένη ψαροταβέρνα είναι το νεαρό, αριστοκρατικό αδερφάκι του Ταξιδεύοντας στο Κερατσίνι. Πιο λευκό, πιο λιτό, πιο μεγάλο, πιο καινούριο, χωρίς φλύαρα ντεκόρ, με μια μεγάλη τοιχογραφία που δείχνει το παλιό λιμάνι της Μυκόνου. Ένα κόκκινο καΐκι σπάει την ασπρόμαυρη μονοτονία της φωτογραφίας και κάνει παρέα σε ένα ζευγάρι κουπιά, μερικές άγκυρες και μια καμπάνα στους κοντινούς τοίχους. Ναυτικές λάμπες για φωτιστικά και μπλε καρό τραπεζομάντιλα συμπληρώνουν την νησιώτικη ατμόσφαιρα. Τα υπόλοιπα στα λένε οι γεύσεις στο πιάτο.
Όταν είχα περάσει πρώτη φορά το κατώφλι του Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα Βόρεια, χαμογέλασα με το σλόγκαν που έχουν γραμμένο στην είσοδο αλλά και σε έναν από τους εσωτερικούς τοίχους. «Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα» λέει. Θα δείξει σκέφτηκα και σύντομα διαπίστωσα πως αυτό δεν είναι καθόλου αστείο, γιατί αυτό επιδιώκουν πραγματικά. Και δεν μιλάμε μόνο για ψάρια, αλλά και για θαλασσινά και για όστρακα και για επεξεργασμένα ψαρικά. Για παράδειγμα τη λακέρδα τους την αισθάνεσαι σαν ένα ιωδιούχο βελούδο στο στόμα. Το σκουμπρί τους είναι σκέτο λουκούμι, αλλά καπνιστό.
Μιας και το ξεκίνησα έτσι, να σας πω πως εδώ μπορείς να έρθεις μόνο και μόνο για τους ψαρομεζέδες και τους απίθανους μεζέδες τους γενικότερα και να τους απολαύσεις παρέα την μεγάλη συλλογή τους από ούζα και τσίπουρα από όλη την Ελλάδα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη μους ταραμά και τη μελιτζανοσαλάτα τους, τις ολοζώντανες πράσινες σαλάτες, τη λατρεμένη μου ντοματοσαλάτα με κάπαρη και τα ολόσωστα βρασμένα χόρτα και λαχανικά. Ανοίγοντας το κεφάλαιο όστρακα και θαλασσινά να σας πω για τα εξαιρετικά χτένια που κάνουν ένα μικρό απειροελάχιστο πέρασμα από τη σχάρα, για τις ολοζώντανες γυαλιστερές και τα κυδώνια, την τηγανιτή μικρούλα σουπιά, το ψητό χταπόδι, τα μουσταρδάτα μύδια σαγανάκι, την καραβιδόψιχα και το τραγανό πανέ ψαρικών. Αν το ψάρι είναι το ζητούμενο, να ξέρετε πως εδώ είναι πάντα ολόφρεσκο, μικρό ή μεγάλο και ανάλογο της ψαριάς, το καρπάτσο σκέτος αφρός από ψάρι ημέρας και πως το ριζότο με γαρίδες το μαγειρεύουν χωρίς κρέμες και φτιασίδια περιττά, μόνο με τη θάλασσά τους.
Υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος που έχω αδυναμία στο Ταξιδεύοντας και δεν είναι άλλος από τα γλυκά τους. Μια μεγάλη ποικιλία από σπιτικού τύπου γλυκά σε περιμένει στον επίλογο. Και μπορεί να μην είναι τα πιο τέλεια που έχεις δοκιμάσει ποτέ, αλλά είναι ελαφρά ως οφείλουν να είναι τα επιδόρπια κι από καρδιάς.
Γι’ αυτό δεν βαριέμαι ποτέ το φαγητό τους. Είναι νόστιμο, θαλασσινό, απλό κι ανεπιτήδευτο με μια τόση δα δημιουργικότητα που και που, αλλά αυθεντικό πάντα. Ξέρεις τι είναι να γυρίζεις από ταξίδι στην Αλόννησο, τρεις μέρες στη σειρά να τρως ψάρια και μόλις σκεφτείς φαγητό το μυαλό σου να πάει πάλι στο ψάρι; Πώς έγινε αυτό; Κατεβαίνοντας την Εθνική οδό προς Αθήνα, είδα την έξοδο προς Κηφισιά και σκέφτηκα: 10 λεπτά από δω είναι το Ταξιδεύοντας. Το ξανασκέφτηκα όμως και αποφάσισα πως η Νέα Ερυθραία μπορεί να περιμένει λίγο ακόμη γιατί σειρά έχει το Κερατσίνι.
Photo credits: Anastasia Adamaki
Info: Ευαγγελιστρίας 36, Ν. Ερυθραία, τηλ: 2106201572