Μια διαφορετική εκδοχή της θρυλικής lemon pie, της τάρτας με τραγανή μπισκοτένια βάση, γέμιση από βελούδινη κρέμα λεμονιού και τελείωμα από καμένη μαρέγκα. Τη συγκεκριμένη θα την έλεγα αποδομημένη lemon pie με γιορτινές πινελιές. Προτιμώ όμως το λεμονόπιτα σε τεύχη.
Στα γλυκά με λεμόνι δεν έχω μόνο εγώ αδυναμία, αλλά πολλοί. Θα το έχετε διαπιστώσει κι εσείς στο τέλος των γιορτινών καλεσμάτων σας, αφού την ώρα του επιδορπίου, είναι αρκετοί πια αυτοί που γυρίζουν την πλάτη στη σοκολάτα και ανοίγονται σε κρεμώδεις και λεμονάτες απολαύσεις. Όπως αυτή εδώ ας πούμε…
Για το μπισκότο:
- 200γρ. αλεύρι μαλακό
- 70γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
- 130γρ. βούτυρο Lurpak παγωμένο τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 100γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 αβγό
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 βανιλίνη
Για τα μαρεγκάκια:
- 3 ασπράδια από μεγάλα αβγά (110γρ.)
- 220γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 βανιλίνη
Για τη κρέμα λεμονιού:
- 175ml χυμό λεμονιού + ξύσμα από 3 λεμόνια
- 150γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο ξινά είναι τα λεμόνια)
- 3 κρόκους αβγών
- 2 αβγά ολόκληρα
- 1 πρέζα αλάτι
- 120γρ. βούτυρο Lurpak σε κυβάκια (μαλακωμένο)
- 200γρ. κρέμα γάλακτος Arla
για το τελείωμα
- ξύσμα από 1 λάιμ
Εκτέλεση
- Για το μπισκότο: Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Το κάνουμε μπάλα, το τυλίγουμε σε σελοφάν και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Ένα μέρος της ζύμης το πλάθουμε σε μπαλίτσες σε μέγεθος μπίλιας διαμέτρου 1εκ. και το υπόλοιπο το βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 4-5χιλ. που μετά κόβουμε σε γιορτινά σχέδια με κουπ πάτ. Αφήνουμε τα μπισκότα στην κατάψυξη για 10 λεπτά πριν τα ψήσουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν.
- Για την μαρέγκα: Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 100οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί ρηχό. Βάζουμε τα ασπράδια των αβγών μαζί με 2-3 σταγόνες λεμονιού και μια μικρή πρέζα αλάτι να χτυπιούνται στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και στο τέλος τη βανιλίνη. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν σφίξει πολύ καλά και κάνει κορυφούλες που στέκονται όταν την ανασηκώνουμε με τη σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρή στρογγυλή μύτη και κόβουμε μπαλίτσες με μυτερές άκρες. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου κι αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.
- Για την κρέμα λεμονιού: Ρίχνουμε στο κατσαρολάκι το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, τα αβγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τοποθετούμε στη φωτιά και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Περνάμε την κρέμα από σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσει. Τη μεταφέρουμε τότε στον κάδο του μίξερ και την αφρατεύουμε προσθέτοντας το μαλακό βούτυρο σε δόσεις. Όταν το πάρει όλο συνεχίζουμε με την κρέμα γάλακτος. Σταματάμε το μίξερ όταν γίνει μια αφράτη κρέμα. Την μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη και την αφήνουμε στο ψυγείο.
- Καλό είναι να στήσουμε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρουμε. Παίρνουμε ένα στρογγυλό γυάλινο ταψάκι και στρώνουμε τον πάτο με τις μπισκοτένιες μπαλίτσες που φτιάξαμε. Γύρω γύρω τοποθετούμε μπισκοτάκια στο σχήμα της επιλογής μας.
- Από πάνω βάζουμε την κρέμα λεμονιού κόβοντας με το κορνέ μπάλες την μια κολλητά στην άλλη έτσι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Από πάνω τοποθετούμε το ένα μαρεγκάκι δίπλα στο άλλο. Από πάνω παίρνουμε το ξύσμα του λάιμ και το σκορπίζουμε παντού πριν σερβίρουμε το γλυκό μας.
Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak