Aν μπείτε στον κόπο να φτιάξετε τα δικά σας μπέργκερ με σπιτικό μπιφτέκι, κάντε το σωστά απ’ την αρχή ως το τέλος. Φτιάξτε δηλαδή και τα δικά σας αφράτα ψωμάκια να τους τρελάνετε όλους! Και να ξέρετε, αν τα σερβίρετε στο πρωινό με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, δεν θα σας παραπονεθεί κανείς!
Υλικά για 12 μικρά ψωμάκια ή 8 μεγαλύτερα
- 360γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- κουτ. γλυκού αλάτι
- 150ml γάλα
- 50ml νερό χλιαρό
- 70γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 1 αβγό μικρό
Για το ψήσιμο
- σουσάμι
Εκτέλεση
- Βάζετε σε κατσαρολάκαι το βούτυρο και το γάλα σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο, τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά κι αφήνετε να γίνει χλιαρό το μίγμα.
- Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσαρμόζετε τον γάντζο στο μίξερ και δίνετε ένα γρήγορα ανακάτεμα στο αλεύρι.
- Χτυπάτε το αβγό με το χλιαρό νερό και τα ανακατεύετε στο κατσαρολάκι με το γάλα και το βούτυρο.
- Βάζετε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτετε τμηματικά το μίγμα των υγρών στο αλεύρι, μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που θα την νιώθετε να κολλάει λίγο στα χέρια σας. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βγάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, πασπαλίζετε κι από πάνω με λίγο αλεύρι και ζυμώνετε για 2 λεπτά. Ύστερα χωρίζετε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη ή 8 αν προτιμάτε πιο μεγάλα τα ψωμάκια σας και αφού τα πλάσετε σε μπαλίτσες τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσουν ξανά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Αφού φουσκώσουν, ψεκάζετε με νερό και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Σημείωση:
Αν θέλετε τα ψωμάκια σας να αποκτήσουν ωραία γυαλιστερή επιφάνεια και να κολλήσει καλύτερα το σουσάμι πάνω τους, τότε τα αλείφετε με λίγο αβγό χτυπημένο με γάλα, όπως κάνουμε και με τα τσουρέκια.