Λεπτές και τραγανές αυτές οι κρεμμυδόπιτες είναι πραγματικά κομψές και υπέροχες! Αν δεν τις σερβίρετε σαν ορεκτικό, πάρτε τις στο γραφείο μαζί σας την επόμενη μέρα. Θα είναι εξίσου νόστιμες….
Υλικά για 8 κομμάτια
- 2 φύλλα βέργας έτοιμα ή 2 φύλλα χειροποίητα δικά σας
- Σουσάμι
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και του φύλλου
Για τη γέμιση
- 3 κρεμμύδια μεγάλα
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- 1 φλιτζάνι ανάμεικτο μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 70-80γρ. φέτα σκληρή σε χοντρά τρίμματα
Εκτέλεση
- Αν δεν έχετε έτοιμο φύλλο βέργας φτιάχνετε το δικό σας ως εξής: Βάζετε 2 φλιτζάνια αλεύρι σε μια λεκανίτσα, προσθέτετε λίγο αλάτι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 σφηνάκι ξύδι ή τσίπουρο και λίγο κρύο νερό. Ζυμώνετε το μείγμα, προσθέτοντας σταδιακά νερό μέχρι να πετύχετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Την ζυμώνετε καλά να αποκτήσει ελαστικότητα και ύστερα την κάνετε δύο μπάλες και την αφήνετε να περιμένει.
- Για τη γέμιση: καθαρίζετε και κόβετε τα ξερά κρεμμύδια σε φέτες και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Τα βάζετε σε ένα τηγάνι με ελάχιστο νεράκι να μαραθούν. Όταν πιουν το νεράκι τους προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλατίζετε και σοτάρετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το θυμάρι και τα φρέσκα μυρωδικά και ανακατεύετε καλά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε το πρώτο μπαλάκι της ζύμης σε φύλλο ως εξής: Αλευρώνετε τον πάγκο σας, πλαταίνετε την μπάλα της ζύμης σε δίσκο και τον τοποθετείτε στον αλευρωμένο πάγκο. Τον πασπαλίζετε από πάνω με λίγο αλεύρι ακόμα και με τον πλάστη τον ανοίγετε λίγο λίγο σε οβάλ φύλλο. Απλώνετε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια σε μια έκταση παραλληλογράμμου, αφήνοντας αριστερά-δεξιά, πάνω και κάτω άδειο φύλλο που θα διπλώσετε πάνω στη ζύμη και θα φτιάξετε ένα φάκελο που θα κλείνει τη γέμιση μέσα του. Μοιράζετε εδώ κι εκεί τρίμμα φέτας και κλείνετε την κρεμμυδόπιτα σαν φάκελο, αφού πρώτα βρέξετε λίγο τις άκρες του φύλλου για να κολλήσουν.
- Λαδώνετε ένα επίπεδο ταψί και τοποθετείτε μέσα την πρώτη κρεμμυδόπιτα αναποδογυρισμένη. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργείτε και μια δεύτερη. Αλείφετε την επιφάνειά τους με λάδι, πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε τις κρεμμυδόπιτες ζεστές, χαράζοντας ένα σταυρό στο κέντρο και κόβοντας την καθεμιά σε τέσσερα κομμάτια.