Είναι αφράτη και στρουμπουλή γι’ αυτό μοιάζει κάπως με σουφλέ, αλλά σουφλέ δεν είναι. Η έλλειψη φύλλου και η επικάλυψη με καλαμποκάλευρο την κάνει να θυμίζει πλαστό. Η παρουσία του τραχανά την κάνει ανάλαφρη σαν σύννεφο. Επί της ουσίας πρόκειται για μια από τις πιο εύκολες χορτόπιτες που έχω φτιάξει ποτέ. Και είναι τόσο χορταστική που τη σέρβιρα σαν μεσημεριανό μαζί με μια σαλάτα.
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
- 2 πράσα σε λεπτές φέτες
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3-4 κλαδάκια δυόσμο μόνο τα φύλλα
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 250γρ. φέτα σε κομματάκια
- 2 αβγά
- 200γρ. τραχανάς ξινός
- 100γρ. περίπου καλαμποκάλευρο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε, πλένετε κι ετοιμάζετε το σπανάκι κι όλα τα υπόλοιπα αρωματικά όπως περιγράφεται στα υλικά. Εγώ λόγω του ελάχιστου χρόνου που είχα στη διάθεσή μου χρησιμοποίησα κατεψυγμένο σπανάκι σε φύλλα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ζεσταίνετε λίγο από το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε ελαφρά. Αφήνετε να μαλακώσει κι αυτό, ανακατεύοντας συχνά.
- Αλατοπιπερώνετε καλά και προσθέτετε τον τραχανά και μισό φλιτζάνι νερό, όχι περισσότερο. Ανακατεύετε μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του το μίγμα και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτετε τη φέτα, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, τον άνηθο και το δυόσμο. Αλείφετε με ελαιόλαδο τον πάτο και τα πλαϊνά ενός πυρίμαχου σκεύους Δ: 25Χ30 περίπου και ρίχνετε όλο το υπόλοιπο στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά.
- Πασπαλίζετε τον πάτο με καλαμποκάλευρο να καλυφθεί παντού και αδειάζετε το μίγμα της πίτας προσεκτικά στο ταψί. Ισιώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού και πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια της πίτας με καλαμποκάλευρο.
- Βάζετε την πίτα στο φούρνο και ψήνετε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η πίτα από πάνω.
- Ξεφουρνίζετε την πίτα και αφήνετε να γίνει χλιαρή πριν κόψετε κομμάτια σερβίρετε σε πιάτα.
3 comments
καλησπερα,φτιαχνω τη συνταγη σας για γλυκο περγαμοντο κουταλιου πρωτη φορα.Σκεφτικα το ξυσμα τους να το διατηρισω στην καταψυξη για να το βαλω σε κεικ.θα διατηρησει το αρωμα του;καλο βραδυ!
Πολύ καλά θα κάνετε. Το καλύτερο άρωμα είναι του περγμαμόντου. Για κέικ, κουλούρια, κρέμες, ρυζόγαλο.
το γλυκο ειχε μεγαλη επιτυχια!εχω μαθει τοσα πολλα απο σας.ευχαριστω!