Εκτός από τέλειο φρούτο, το ακτινίδιο είναι και βάση για τέλεια μαρμελάδα με υπέροχη γεύση και χρώμα. Για καλύτερη υφή το συνδύασα με μήλο. Το πράσινο χρώμα παραπέμπει σε άγουρο φρούτο. Κι όμως η πράσινη σάρκα του ακτινίδιου μπορεί να στάζει μέλι. Κι αυτά τα μαύρα σποράκια του που ζωγραφίζουν μαύρους ήλιους στο κέντρο κάθε οριζόντιας φέτας… Τι παράξενο φρούτο το ακτινίδιο, εξωτικό! Έχει πατρίδα του την Κίνα κι είναι γεμάτο βιταμίνες φυτικές ίνες και μέταλλα (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, κάλιο και μαγνήσιο).
Υλικά
- 1 κιλό ακτινίδια καθαρισμένα, σε κομματάκια
- 2 μήλα καθαρισμένα, σε κυβάκια
- 700γρ. ζάχαρη
- 1 λεμόνι χυμός
- 1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τα φρούτα όπως περιγράφεται στα υλικά και τα βάζετε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, δημιουργώντας εναλλάξ στρώσεις με τη ζάχαρη.
- Προσθέτετε το νερό και βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση η μαρμελάδα, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνετε τη φωτιά για να μην υπάρχει πολύ έντονος βρασμός και πιτσιλάει παντού.
- Αφήνετε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας κι αφαιρώντας τον αφρό από την επιφάνεια με τρυπητή κουτάλα όταν είναι απαραίτητο.
- Πολτοποιείτε τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ κι όταν η μαρμελάδα δέσει και γίνει διαφανής και γυαλιστερή προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξετε μερικές σταγόνες από το σιρόπι της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.
- Μοιράζετε αμέσως τη μαρμελάδα ακτινίδιο (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Μόνο όταν κρυώσουν γυρνάτε τα βάζα από την καλή και τα διατηρείτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.Μετά το άνοιγμα του βάζου, βάζετε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.
Πώς αποστειρώνουμε βάζα
Βράζετε τα καλά πλυμένα βάζα σας μαζί με τα καπάκια μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό (να τα σκεπάζει) που σιγοβράζει χωρίς να κοχλάζει για 15 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 100οC. Βγάζετε και αναποδογυρίζετε τα βάζα και τα καπάκια τους πάνω σε ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τα βάζετε στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμη.