Θυμίζει πίτσα με χοντρή ζυμαρένια βάση κι επικάλυψη από ντομάτες, μπόλικα κρεμμύδια και ρίγανη. Κι όμως είναι συνταγή παραδοσιακή της Κιμώλου που συνηθίζουν και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων όπως η Μήλος. Μην φοβηθείτε τα κρεμμύδια, δεν είναι πολλά, βάλτε και τα 2 που προτείνει η συνταγή. Είναι γλυκιά, πεντανόστιμη και δεν χορταίνεται η άτιμη. Εγώ της πρόσθεσα στο τέλος κι ελιές ξεκουκούτσωτες, εσείς προσθέστε της φέτα αν σας ευχαριστεί ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 32εκ.
- 500γρ. αλεύρι δυνατό για ψωμί και τσουρέκια
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη ή 25γρ. μαγιά φρέσκια
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες λεπτές
- 5-6 πομοντόρια ή 2 μέτριες ντομάτες ώριμες, σε φέτες
- ½ φλιτζάνι ελιές μαύρες, γλυκές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση (προαιρετικά)
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- λίγη ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός και τον αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αρχίζει να φουσκώνει.
- Κρατάμε στην άκρη ένα φλιτζάνι αλεύρι και κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε με 1 κουτ. γλυκού αλάτι και το μισό ελαιόλαδο να γίνει τριφτή η ζύμη.
- Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο αλεύρι ακόμα είναι απαραίτητο μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμ. 32εκ. και τοποθετούμε στη μέση τη ζύμη. Την ανοίγουμε με τις παλάμες να απλωθεί και να καλύψει το ταψί. Λαδώνουμε την επιφάνεια της ζύμης.
- Αλατίζουμε καλά τα κρεμμύδια και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να βγάλουν το ζουμί τους και να μαλακώσουν. Τα στύβουμε καλά και τα ανακατεύουμε με τις ντομάτες και λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Στρώνουμε το μίγμα πάνω στη ζύμη, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και περιχύνουμε τη όλη τη λαδένια με το υπόλοιπο λάδι.
- Ψήνουμε τη λαδένια στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζουμε και μοιράζουμε από πάνω τις ελιές. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.