Όταν ακούω για μπιφτέκια με άπαχο κιμά ή για μπιφτέκια ψημένα στο φούρνο μου σηκώνεται η πέτσα. «Μαζί με τις πατατούλες τα ψήνω» σου λέει. «Ε, βγαίνουν λίγο σκληρά, αλλά είναι νόστιμα» αυτή είναι η μόνιμη δικαιολογία, την έλεγε κι η μαμά μου. «Γι’ αυτό τους βάζω μπόλικο ψωμάκι, τυράκι, ντοματούλα κλπ κλπ» Μα αυτά καλέ είναι κεφτέδες, δεν είναι μπιφτέκια. Τέλος πάντων, εγώ στα δικά μου δεν βάζω ψωμί και τα αφρατεύω με νιφάδες βρώμης και νερό. Τα ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι και γίνονται σε χρόνο dt. Είναι ιδιαίτερα αφράτα και νόστιμα όσο πρέπει. Να τα δοκιμάσετε και να μου πείτε…
Υλικά για 4 άτομα:
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος με λίγο λιπάκι (από καπάκι ή λάπα) περασμένος μια φορά από τη μηχανή
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ψήσιμο
- 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 5-6 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ και το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά μαζί με το ελαιόλαδο.
- Σοτάρετε για 2 λεπτά, ίσα να γίνει το κρεμμύδι διάφανο και το ρίχνετε μαζί με το λάδι στο μπολ με τον κιμά.
- Προσθέτετε τη βρώμη, τη ρίγανη, ανάλογο αλατοπίπερο και ένα φλιτζανάκι του καφέ κρύο νερό. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αν νιώθετε ότι είναι σφικτό προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό και ζυμώνετε λίγο ακόμα.
- Παίρνετε ποσότητα από το μίγμα όσο χωράει η χούφτα σας περίπου και πλάθετε 8 μπιφτέκια που ακουμπάτε σε δίσκο. Τα σκεπάζετε με σελοφάν και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα για το ψήσιμο.
- Για να ψήσετε: Βάζετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά και με ένα πινέλο το αλείφετε με λάδι. Βάζετε όσα μπιφτέκια χωράει μέσα χωρίς να τα στριμώξετε και τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά περίπου να κάνουν κρούστα. Με μια σπάτουλα τα γυρίζετε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να ψηθούν για ένα πεντάλεπτο περίπου, ελέγχοντας στο ενδιάμεσο αν χρειάζεται να τα γυρίσετε.
- Σερβίρετε τα μπιφτέκια μαζί με φέτες λεμονιού και τη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Σημείωση:
Μόλις πλάσετε τα μπιφτέκια μπορείτε αν θέλετε να τα βάλετε σε σακούλες και μαζί με το δίσκο να τα αφήσετε στην κατάψυξη, έτσι ώστε να βγάζετε όσα μπιφτέκια χρειάζεστε κάθε φορά, να τα ξεπαγώνετε και να τα ψήνετε. Δύο; Δύο! Τρία; Τρία! Είναι πολύ βολικό.