Αφράτα αλλά με τραγανή κρούστα απ’ έξω πολύ πολύ νόστιμα, σχεδόν εθιστικά. Αν ξεκινήσεις να τσιμπολογάς το φραντζολάκι, μετά σου είναι αδύνατον να σταματήσεις. Τσιμπιά την τσιμπιά, ψάχνεις να μαζέψεις και τα ψίχουλα στο τέλος.
Υλικά για 5 ατομικά φραντζολάκια:
- 150γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25γρ. μαγιά νωπή
- 1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 10 κουτ. σούπας ταχίνι
- 5 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
Εκτέλεση
- Ανακατεύετε τα δύο άλευρα και το αλάτι μέσα σε μια λεκανίτσα.
- Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο ¼ του φλιτζανιού χλιαρό νερό, ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι να γίνει ένας ωραίος χυλός, σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε να φουσκώσει το προζύμι.
- Ρίχνετε το προζύμι στη λεκανίτσα με τα άλευρα, προσθέτετε το μισό από το υπόλοιπο νερό και ανακατεύετε. Ξεκινάτε να ζυμώνετε, προσθέτοντας σταδιακά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιογενής και εύπλαστη. Την βγάζετε πάνω στον πάγκο και τη δουλεύετε για ένα δεκάλεπτο με τις γροθιές σας.
- Λαδώνετε το μπολ σας και τοποθετείτε μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την ξεχνάτε για μια δυο ώρες. Αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC χωρίς αέρα. Πιέζετε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ύστερα τη χωρίζετε σε 5 ίσα μέρη τα οποία πλάθετε σε μπαλίτσες αρχικά και μετά σε ένα χοντρό κορδόνι. Τοποθετείτε το πρώτο στον πάγκο, το πατάτε με τα δάχτυλα να ανοίξει και να γίνει πλακέ και απλώνετε κατά μήκος στο κέντρο του δυο κουταλιές ταχίνι. Πασπαλίζετε με μια κουταλιά ζάχαρη, κλείνετε τη ζύμη σε ρολό να σκεπαστεί το ταχίνι και γυρίζετε το κορδόνι σε σαλιγκάρι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη, το υπόλοιπο ταχίνι και την καστανή ζάχαρη.
- Τοποθετείτε τα ψωμάκια πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα βάζετε στο φούρνο κι αφήνετε να ξαναφουσκώσουν για μισή ώρα περίπου.
- Αφού φουσκώσουν ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190οC και ψήνετε τα ταχινόψωμα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Μετά από 15 λεπτά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170οC και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα ταχινόψωμα.
- Ξεφουρνίζετε και σερβίρετε τα ταχινόψωμα χλιαρά ή κρύα.