Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο με κεφτεδάκια κοκκινιστά; Όσων χρόνων κι αν είναι. Τα συγκεκριμένα είναι ελαφρά και αρωματικά, δεν έχουν περάσει από τηγάνι και η σάλτσα τους είναι από φρέσκια ντομάτα. Μπορείτε βέβαια να τα φτιάξετε και με ντοματάκι κονκασέ. Εδώ τα συνόδευσα με φοβερό χυλοπιτάκι ζυμωμένο με γάλα κι αβγά, εσείς συνοδεύστε τα όπως αγαπάτε.
Υλικά για 4 άτομα
Για τα κεφτεδάκια
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 150γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη, στυμμένη (αλλά όχι πολύ σφιχτά)
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ή δυόσμο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 800γρ. ντομάτες φρέσκες ή 2 κουτιά ντοματάκι κονκασέ
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 χούφτα φυλλαράκια βασιλικού
- αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Ζυμαρικά της επιλογής σας, εγώ χρησιμοποίησα χυλοπίτες
- Πικάντικο τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το στυμμένο ψωμί, το ούζο, τη ρίγανη ή το δυόσμο και αλατοπίπερο. Ζυμώνετε καλά.
- Πλάθετε το μίγμα σε μπαλάκια και τα τοποθετείτε στο ταψί. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά περίπου.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ρίχνετε σε πλατειά, ρηχή κι ευρύχωρη κατσαρόλα τη ντομάτα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
- Βγάζετε τα κεφτεδάκια από το φούρνο και τα ρίχνετε στη σάλτσα της ντομάτας. Βράζετε για 15 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε λίγο νερό στο ενδιάμεσο αν χρειαστεί (για να τα σκεπάζει η σάλτσα) και προσθέτετε το βασιλικό στο τέλος.
- Παράλληλα βράζετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα ζυμαρικά της επιλογής σας αλ ντέντε. Όταν μαγειρευτούν τα κεφτεδάκια τα βγάζετε στην άκρη μαζί με λίγη από τη σάλτσα τους και ρίχνετε στην υπόλοιπη σάλτσα τα βρασμένα ζυμαρικά προσθέτοντας και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε τα ζυμαρικά σε πιατέλα.
- Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και προσθέτετε από πάνω τα κεφτεδάκια και την υπόλοιπη σάλτσα.