Ένα πιάτο νόστιμο και πληθωρικό με επτανησιακή καταγωγή που παντρεύει κόκορα ή κότα ή μοσχάρι και ζυμαρικά στο ίδιο πιάτο. Το ιδιαίτερο που έχει αυτό το φαγητό εκτός από την καταγωγή είναι η πλούσια σάλτσα του φαγητού η οποία εκτός από κρεμμύδια, μπόλικο σκόρδο, ντομάτα, κρασί και πελτέ αρωματίζεται με ένα μίγμα ζεστών μπαχαρικών που στην Κέρκυρα το πουλάνε κι έτοιμο. Ονομάζεται σπετσιερικό (παραφθορά από τα ιταλικά που σημαίνει μπαχαρικά) και λέγεται πως το μίγμα από το φαρμακείο της Καρμέλας είναι το καλύτερο. Όσο για το ζυμαρικό, η αυθεντική συνταγή θέλει μακαρόνι χοντρό σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στο παστίτσιο. Το αντικαθιστώ συχνά με πέννες που είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες, αλλά αν θέλετε να βιώσετε αυθεντική εμπειρία παστιτσάδας, φτιάξτε το με μακαρόνι χοντρό.
Υλικά
- 1 κόκορα μέτριου μεγέθους κομμένο σε μερίδες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 1 ποτήρι κρασί ροζέ ή κόκκινο
- 1 κιλό ντομάτα φρέσκια τριμμένη στον τρίφτη ή 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
- 3 κουτ. σούπας πελτέ
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι κοπανισμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ κιλό πέννες
- λίγο αλάτι
- τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε στην κατσαρόλα ένα μέρος από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τμηματικά τα κομμάτια του κόκκορα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε στην άκρη σε πιατέλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσετε, προσθέτοντας ελαιόλαδο όταν χρειάζεται.
- Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτετε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και τα φέρνετε δυο-τρεις βόλτες μαζί.
- Ξαναβάζετε τις μερίδες του κόκορα μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Μετά από λίγο κι αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα νεροπότηρο νερό.
- Ανακατεύετε, αλατίζετε και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι η σάλτσα να αρχίζει να πήζει και ο κόκορας να μαλακώσει καλά.
- Βράζετε τις πέννες σε άφθονο αλατισμένο νερό να μισομαγειρευτούν και τις σουρώνετε.
- Βγάζετε τις μερίδες του κόκορα από την κατσαρόλα και ρίχνετε στη σάλτσα του τις πένες. Ανακατεύετε και βάζετε στη φωτιά να πάρουν μια–δυο βράσεις να απορροφήσουν σάλτσα (προσοχή μην τις λιώσετε) και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σερβίρετε τις πένες σε πιάτα ή πιατέλα, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και τοποθετείτε από πάνω τις μερίδες του κόκορα.
Σημείωση:
Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με μοσχαράκι αντί για κόκορα. Έτσι ή αλλιώς είναι τέλειο!