Το φάγαμε βραστό, το φάγαμε ψητό, στο τέλος είπα να το κάνω και πέστο για μακαρονάδα. Και με το χέρι στην καρδιά έγινε φοβερή!
Όταν έχεις καλούς φίλους και περνάς την καραντίνα του κορωνοϊού στο φιλόξενο σπίτι τους στην εξοχή και μόνο το μοίρασμα, η παρέα κι η αγάπη τους είναι βάλσαμο στην ψυχή. Βρίσκομαι ήδη στην 18η μέρα. Αν σε όλο αυτό προσθέσεις το βιολογικής καλλιέργειας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του Κώστα που είναι πιο εξαιρετικό από τα εξαιρετικά και τις ελιές του, το τσίπουρο -επίσης δικής του παραγωγής- αλλά και τα λαχανικά από μποστάνι του που έχεις στη διάθεσή σου, το μαγείρεμα γίνεται μεγάλη απόλαυση. Ειδικά όταν το μοιράζεσαι κι αυτό με φίλους. Μια μαγειρεύει ο ένας, μια ο άλλος. Μια ο Κώστας τυλίγει λαχανικά στο αλουμινόχαρτο και τα ψήνει στο τζάκι πλάι σε φιλεταρισμένους κέφαλους από πρωινή ψαριά, μια η Ελένη φτιάχνει μια από τις θεϊκές της κοτόσουπες με τραχανά ή φασολάδα με όλων των ειδών τα λαχανικά και τον παστό μπακαλιάρο με ρεβίθια. Τα προτελευταία μπρόκολα του Κώστα τα έκανα πέστο μαζί με τα τελευταία καρύδια της φρουτιέρας τους, σκόρδο, μαϊντανό, λεμόνι και συριανό κρασοτύρι του Ζωζεφίνου και τα συνδύασα με μισό πακέτο πένες. Εσείς δοκιμάστε να τα φτιάξτε το με τα ζυμαρικά της επιλογής σας και είμαι σίγουρη πως θα τα ξαναφτιάξετε.
Υλικά για 3 άτομα:
- 300γρ. πένες ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
- 30γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
Για το πέστο:
- 750γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
- 1 ματσάκι μαϊντανός χοντροκομμένος
- 50γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα
- ¾ φλιτζανιού τριμμένο πικάντικο τυρί
- Ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από μισό
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να πάρει βράση, το αλατίζουμε και ρίχνουμε το μπρόκολο. Βράζουμε για 3 λεπτά περίπου και το στραγγίζουμε.
- Το μισό μπρόκολο το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά του πέστο και τα πολτοποιούμε. Το υπόλοιπο μπρόκολο το αφήνουμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε το μπρόκολο βράζουμε και τα ζυμαρικά αλ ντέντε, υπολογίζοντας 3-4 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο.
- Κρατάμε μισό περίπου φλιτζάνι από το νερό των ζυμαρικών και το ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι. Το βάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε το μισό πέστο του μπρόκολου, τα ζυμαρικά, τα βρασμένα μπουκέτα του μπρόκολου, το υπόλοιπο πέστο, το υπόλοιπο νερό των ζυμαρικών και το ελαιόλαδο.
- Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε το φαγητό ανακατεύοντας μέχρι να πιεί η μακαρονάδα τα ζουμιά και να ενωθούν όλα τα υλικά σε ένα ζουμερό σύνολο.
- Σερβίρουμε την μακαρονάδα στο τραπέζι ζεστή μαζί με το τηγάνι. Μοιράζουμε σε πιάτα και όποιος θέλει προσθέτει στο δικό του επιπλέον τριμμένο τυρί και πιπέρι.