Ένα επιδόρπιο κομψό και μεθυστικά αρωματικό που αξίζει να ετοιμάσετε σε ένα τραπέζι με φίλους και να το απολαύσετε παρέα στο τέλος του γεύματος. Η ζαμπαγιόν είναι μια πολύ ντελικάτη κρέμα κρασιού που πήζει με κρόκους πάνω σε μπεν μαρί. Μια παρασκευή της τελευταίας στιγμής που πρέπει να καταναλωθεί άμεσα. Τα αχλάδια ποσέ της πάνε γάντι και το φιστίκι Αιγίνης της δίνει ομορφιά και τo απαραίτητo τραγανό στοιχείο. Αν της βάλετε και μια μπάλα παγωτό από δίπλα, ακόμα καλύτερα.
Για τα αχλάδια
- 6 αχλάδια με το κοτσάνι τους, κατά προτίμηση κρυστάλλια
- 1 ξύλο κανέλας
- 350ml γλυκό κρασί Σαμιώτικο (περίπου)
Για τη ζαμπαγιόν και το σερβίρισμα
- 6 κρόκοι μεγάλων αβγών
- 240ml κρασί (από αυτό που βράσατε τα αχλάδια)
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 6 μικρές μπάλες παγωτό (προαιρετικά)
- φιστίκι Αιγίνης ψημένο και κοπανισμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα αχλάδια προσεκτικά από τη φλούδα τους, κρατώντας το κοτσανάκι τους. Τα γυρίζετε ανάποδα και μ’ ένα μαχαιράκι αφαιρείτε τα κουκούτσια από το κάθε αχλάδι.
- Κόβετε ένα κομμάτι από τη βάση των αχλαδιών έτσι ώστε να στέκονται όρθια και τα τοποθετείτε μέσα σε μια κατσαρολίτσα, να χωράνε ίσα-ίσα. Αδειάζετε μέσα το γλυκό κρασί (πρέπει να τα σκεπάζει), προσθέτετε το κλαράκι της κανέλας και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε με καπάκι και τα αφήνετε να ποσαριστούν για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τα βγάζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα για να μην λιώσουν.
- Μετράτε 200ml από το κρασί της κατσαρόλας και το αφήνετε στην άκρη. Το υπόλοιπο αν θέλετε το ξαναβάζετε στη φωτιά να ξαναβράσει μέχρι να μειωθεί ο όγκος του και να γίνει σιρόπι. Το φυλάτε σε ένα μπολ.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ να γίνει σαντιγί.
- Βάζετε τους κρόκους και τη ζάχαρη σ’ ένα μεταλλικό μπολ και το στερεώνετε πάνω σ’ ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπενμαρί). Παίρνετε στο χέρι αβγοδάρτη και ξεκινάτε να χτυπάτε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψει να κάνει φουσκάλες και να πήξει ελαφρά.
- Προσθέτετε το γλυκό κρασί από τα αχλάδια και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πήξει το μείγμα και να έχει γίνει παχύρρευστο και κρεμώδες.
- Κατεβάζετε το μπολ από τη φωτιά και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Τότε προσθέτετε τη σαντιγί και ανακατεύετε απαλά.
- Μοιράζετε τη ζαμπαγιόν σε 6 πιάτα βαθεά, βάζετε στο κέντρο από 1 αχλάδι ποσέ και πασπαλίζετε με το τριμμένο φιστίκι. Αν θέλετε συμπληρώνετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια, και σερβίρετε αμέσως.