Κάποτε οι φούρνοι τις Κυριακές δεν έψηναν ψωμί. Γιατί δεν προλάβαιναν να φουρνίζουν και να ξεφουρνίζουν ταψιά με κοτόπουλα και πατάτες. Τότε, που τις Κυριακές οι μαμάδες παίρναν τα παιδιά από το χέρι και πήγαιναν στην εκκλησία, κάποιος έπρεπε να ψήσει το φαγητό. Τότε που ο οικιακός φούρνος ήταν πολυτέλεια και την ευθύνη του ψησίματος την είχε ο φούρναρης της γειτονιάς. Τότε που μόνο εκείνος ήξερε ποια ήταν η καλύτερη μαγείρισσα της γειτονιάς. Γιατί τσιμπούσε μια πατάτα από το κάθε ταψί και έμπαινε αμέσως στο νόημα.
Κοτόπουλο με πατάτες, το αξεπέραστο ψητό της Κυριακής, της καθημερινής, της κάθε στιγμής που θέλεις να μαγειρέψεις για πολλούς με λίγο κόπο, κάμποση μαμαδίλα και πολλή νοστιμιά. “Να πετάξεις βρε παιδί μου ένα ταψί στο φούρνο και να κάνεις τις δουλειές σου”. Έτσι δεν έλεγαν οι μαμάδες μας; Έτσι κάνουμε κι εμείς! Ελάτε να ξεπετάξουμε ένα κοτόπουλο στο φούρνο γιατί έρχεται και Σαββατοκύριακο. Αλλά θα το κάνουμε λουκούμι! Μην ξεχάσετε να του βάλετε από δίπλα μια ξεγυρισμένη χωριάτικη σαλάτα…
Υλικά για 4-5 άτομα:
- 1 κοτόπουλο γύρω στο 1,5 κιλό, ολόκληρο ή κομμένο σε μερίδες ή μόνο μπούτια
- 1 κιλό πατάτες
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 2 σκελίδες σε φετούλες
- ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από 2
- ρίγανη ξερή
- 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση (αν ψήσετε ολόκληρο κοτόπουλο)
- 4 κουτ. σούπας μουστάρδα
- μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνετε καλά, μέσα έξω αν είναι ολόκληρο. Πάνω κάτω αν είναι κομμένο σε κομμάτια.
- Παίρνετε το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια. Βάζετε από μισό κρεμμύδι μέσα στις 2 λεμονόκουπες (αυτές που δεν τους πήρατε το ξύσμα), και τις τοποθετείτε μέσα στην κοιλίτσα του κοτόπουλου.
- Ανακατεύετε το βούτυρο με τη μισή μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού, λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη. Με αυτό το μίγμα αλείφετε το κοτόπουλο ή τα κομμάτια του κοτόπουλου παντού. Τέλος, πασπαλίζετε με το μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο και το τοποθετείτε σε γάστρα με καπάκι. Αν θέλετε, δένετε τα ποδαράκια του με σπάγκο ψησίματος.
- Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια ή κυδωνάτες, όπως προτιμάτε, φτάνει να έχουν το ίδιο μέγεθος. Τις ρίχνετε σε μπολ και τις αλατοπιπερώνετε. Τις πασπαλίζετε με ρίγανη και με λίγο μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Προσθέτετε τις φετούλες του σκόρδου την υπόλοιπη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.
- Απλώνετε τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο και προσθέτετε το κρασί και λίγο νεράκι ακόμη. Σκεπάζετε τη γάστρα με καπάκι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 40 λεπτά.
- Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και ελέγχετε το ψήσιμο. Περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ανακατεύετε τις πατάτες. Ξαναβάζετε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνετε το φαγητό για λίγο ακόμη, μέχρι να πάρει ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.
- Πριν σερβίρετε, κόβετε το σπάγκο από τα πόδια του κοτόπουλου (αν το δέσατε) και αφαιρείτε τις λεμονόκουπες, το σκόρδο και το κρεμμύδι από την κοιλιά του. Το μεταφέρετε σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες και σερβίρετε αμέσως.