Το Lesvos Food Fest ξεκίνησε χτες στη Λαφιώνα με καζανιές τραχανά και μοσχομυριστές δίπλες μελωμένες με ματσάκι αρμπαρόριζας.
Τα μαγειρέματα ξεκίνησαν από το πρωί. Οι γυναίκες και οι άντρες του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Αλέξανδρος» έβαλαν τα δυνατά τους και μέχρι το απόγευμα όλα ήταν έτοιμα στην αυλή της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής με την καταπληκτική θέα στην Πέτρα και το Μόλυβο. Τα κεράσματα, οι έφηβοι χορευτές με τις τοπικές φορεσιές, η φωτιά, το καζάνι με το γάλα για τον τραχανά.
Το γάλα είναι πρόβειο και το μαζεύουν λίγο λίγο για περισσότερο από 10 μέρες. Πρέπει να ξινίσει στο σωστό σημείο πριν μπει στο καζάνι, να βράσει και να χάσει μέρος του νερού του. Όση ώρα βράζει, το ανακατεύουν με ξύλο κορομηλιάς που στην άκρη έχει πέντε «δάχτυλα» σαν χέρι για να μην πιάσει στον πάτο του καζανιού.
Όταν το γάλα φτάσει στο σωστό σημείο, ένα κατσαρόλι μπαίνει στο παιχνίδι. Γεμίζεται και ξαναγεμίζεται με καυτό γάλα για να αδειάζει και να ξαναδειάζει, πέφτοντας από ψηλά ώστε να αφρίσει καλά. Ύστερα ξεκινάνε να πέφτουν μέσα στο γάλα τα στερεά υλικά (η κουρκούτη-σπασμένο σιτάρι- το σταρένιο αλεύρι, το σιμιγδάλι και να ανακατεύεται στην αρχή, να ζυμώνεται στη συνέχεια με ένα δεύτερο εργαλείο που το λένε χτυπητήρι. Όταν φτάσει στο σημείο το μίγμα να ξεκολλάει από το χτυπητήρι, ο τραχανάς είναι έτοιμος. Από αυτό το μίγμα φτιάχνουν ξινό τραχανά περνώντας το από μια ειδικού τύπου σήτα ή πλάθουν τις χάχλες που μοιάζουν με κουπάκια. Και τα δυο μένουν να στεγνώσουν στον αέρα πριν τα αποθηκεύσουν. Οι χάχλες είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που συνηθίζεται στη Λέσβο, το οποίο το γεμίζουν με τυρί ή λαχανικά και περνάνε από φούρνο για να μαλακώσει πριν καταναλωθεί.
Χτες όμως αυτός ο τραχανάς προσφέρθηκε φρέσκος, μαλακός και περιχυμένος με έξτρα ξινόγαλα. Δεν τον είχα ξαναδοκιμάσει ποτέ έτσι και ήταν πραγματικά μοναδικός!
Οι δίπλες που προσφέρανε ήταν εξαιρετικές. Για κάθε κιλό περίπου αλευριού χρησιμοποιούν 8 αβγά και ούζο για να τις ζυμώσουν, ενώ τις αρωματίζουν με βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού. Η ζύμη μένει να ξεκουραστεί και ύστερα την ανοίγουν σε λεπτό φύλλο, το οποίο κόβουν σε κορδέλες, τυλίγουν σε θηλιές και τηγανίζουν σε καυτό λάδι. Στη συνέχεια τις σιροπιάζουν με ένα μίγμα από σιρόπι ζάχαρης και μελιού ταμπονάροντάς τις με αρμπαρόριζα και τις πασπαλίζουν με τριμμένο καρύδι και κανέλα. Ο-νει-ρε-μέ-νες!
2 comments
prabo.ti.na.po.panemorfes.suntages.den.eime..xeni.tois.syntagi.tou.trahanatin.gebomoun.apo.pedaki.stin.lesvo.tois.hahle.pou.legamemono.hahles.apo.aigoprobata.doikamas.afhentikos.xunos.oreos.trahanas..kanete.kalli.doulia.me.oles.tois.syntages.tois.patridas.mas.tou.nusioumas.ohoi.mono.brabo.alla.kai.ena.megalo.euharisto.
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!