Ένα φαγητό παντός καιρού, για καθημερινές και σκόλες, για μικρούς και μεγάλους, για μικρές και για μεγάλες πείνες. Φτιάχνεται σε ελάχιστο χρόνο και σας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους. Εδώ το σερβίρω με πιλάφι, του ταιριάζουν εξίσου καλά τα ζυμαρικά, οι τηγανιτές πατάτες κι ο πουρές πατάτας ή μελιτζάνας.
Υλικά για 4 άτομα
- 4 μπούτια κοτόπουλου κομμένα στη μέση ή ένα κοτόπουλο κομμένο στα 8
- 600γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
- 80γρ. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1/2 πορτοκάλι (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
για το πιλάφι
- 500γρ. ρύζι jasmine ή νυχάκι
- 50γρ. βούτυρο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζετε στη φωτιά μια φαρδιά κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά, ρίχνετε το λάδι και αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και το ροδίζετε στο καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές. Το βγάζετε στην άκρη.
- Ρίχνετε στην κατσαρόλα με το λάδι το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σοτάρετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συχνά χωρίς να τα αφήσετε να ροδίσουν.
- Προσθέτετε το κοτόπουλο ξανά στην κατσαρόλα και μετά ρίχνετε την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Αφού πάρει μια καλή βράση το κοτόπουλο, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30 λεπτά ακόμα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτετε μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης.
- Για το πιλάφι: Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και όταν λιώσει και τσιτσιρίσει, προσθέτετε το ρύζι και το ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για λίγο μέχρι να γυαλίσει όλο.
- Αλατίζετε και προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι και να το ξεπερνά κατά 2 δάχτυλα. Όταν πάρει βράση το πιλάφι, χαμηλώνετε τη φωτιά σκεπάζετε με καπάκι την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να πιει όλο το νερό και να φουσκώσει το ρύζι.
- Ελέγχετε αν έχει βράσει σωστά το ρύζι, αλλιώς προσθέτετε λίγο νερό ακόμη. Το αφήνετε σκεπασμένο εκτός φωτιάς μέχρι να σερβίρετε. Πριν σερβίρετε το ανακατεύετε με πιρούνι να αφρατέψει.
- Σερβίρετε το κοκκινιστό κοτόπουλο ζεστό μαζί με το πιλάφι που φτιάξατε.
2 comments
[…] Ευχαριστούμε την Ιωάννα Σταμούλου για την Συνταγή […]
[…] Ευχαριστούμε την Ιωάννα Σταμούλου για την Συνταγή […]