Τα παράτησε όλα και ακολούθησε το όνειρό του χωρίς να φύγει από το νησί του τη Χίο. Μα δεν γίνεται έτσι, έσπευσαν να τον συμβουλέψουν καλοπροαίρετα φίλοι και γνωστοί. Βάλε λίγη μαστίχα, λίγο μανταρίνι… Δεν άκουσε κανένα, he kissed the earth κι έγινε τρισευτυχισμένος!
Είχα τόσο καιρό να ακούω κάποιον να μου λέει πως είναι «τρισευτυχισμένος» κι ανατρίχιασα μόλις άκουσα τον Κώστα Πλακωτάρη να το υποστηρίζει με ενθουσιασμό. Τον είχα γνωρίσει μερικά χρόνια πριν, όταν δούλευε για λογαριασμό της εταιρίας Citrus, που παρήγαγε στον Κάμπο της Χίου προϊόντα με βάση τα διάσημα εσπεριδοειδή του νησιού. Είχε δουλέψει και για τα Mastihashop κάποιο διάστημα.
Σήμερα είναι ένας μικρός παραγωγός – επιχειρηματίας που κάθε μέρα κάνει ένα μικρό βήμα προς το όνειρό του κι αυτό τον γεμίζει χαρά κι ελπίδα για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του. Όχι, δεν έγινε πλούσιος, μα ούτε είναι αυτός ο σκοπός του. Να επιβιώνει αξιοπρεπώς θέλει και να είναι χαρούμενος με τις επαγγελματικές επιλογές του. Κάπως έτσι έφυγε για σπουδές Οικονομικών στην Αγγλία, κάπως έτσι δούλεψε για λογαριασμό 2 επιτυχημένων εταιριών τροφίμων, κάπως έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει να φτιάχνει τα δικά του προϊόντα. Προϊόντα υγιεινά, φιλικά προς το περιβάλλον που γίνονται με φυσικό τρόπο, χωρίς ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά. Ξεκίνησε με δύο βούτυρα ξηρών καρπών, το αμυγδαλοβούτυρο και το φιστικοβούτυρο και στην πορεία έφτιαξε και φουντουκοβούτυρο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν δυο χρόνια ο Κώστας σταμάτησε να δουλεύει για τη Citrus. Τον ένα χρόνο που έμεινε εκτός δουλειάς, έβαλε στη ζωή του την άσκηση κι άρχισε να τρέχει και να αθλείται εντατικά. Μετά τη γυμναστική γύριζε σπίτι και προσπαθούσε να φτιάχνει υγιεινά σνακ που του έδιναν ενέργεια ώστε να γεμίζει τις μπαταρίες του μέχρι την επόμενη προπόνηση. Μεταξύ άλλων άρχισε να φτιάχνει το δικό του αμυγδαλοβούτυρο και φιστικοβούτυρο, από 100% καρπό, χωρίς καμιά άλλη πρόσμιξη. Ώσπου μια μέρα αποφάσισε πως αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του. Να βγάλει στην παραγωγή προϊόντα αυτής της φιλοσοφίας. Έτσι γεννήθηκε το brand “kiss the earth” που παραπέμπει σε κάτι οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Το όνομα κατάφερνε να εκφράσει δυο παράλληλες έννοιες. Αφενός τη φυσικότητα τον προϊόντων που φτιάχνονται με λίγα συστατικά και με πρώτες ύλες που υπάρχουν στη φύση και αφετέρου την ευγνωμοσύνη που ένιωθε λόγω του ότι έφτιαχνε την εταιρία του στην αυλή που έπαιζε σαν παιδί.
Έριξε όλες του τις οικονομίες κι έφτιαξε το εργαστήριο και τα δυο πρώτα προϊόντα του, το αμυγδαλοβούτυρο και το φιστικοβούτυρο. Τα κορίτσια του nineteen design του έκαναν φανταστικό branding. Οι συσκευασίες ήταν υπέροχες και το περιεχόμενο τους 2 προϊόντα άριστης ποιότητας που τον έκαναν περήφανο. Όλα τέλεια, μόνο που ο λογαριασμός του στην τράπεζα είχε φτάσει στα 200 ευρώ…. Δεν φοβήθηκε όμως. Έκανε μια λίστα με τα 10 πρώτα μαγαζιά που θα ήθελε να μπουν τα προϊόντα του. Έβαλε στόχο να μπει στα 8, αλλά μπήκε και στα 10. Και συνεχίζει ακάθεκτος να φτιάχνει λίστες και νέα πλάνα. Ο πρώτος πελάτης του εκτός Χίου ήταν το Bamboo Vegan στη Σόλωνος 102. Όταν του έδωσαν την παραγγελία τους, ήταν τόσος ο ενθουσιασμός του που πήρε την άλλη μέρα το πλοίο και τους την πήγε ο ίδιος!
Απόσβεσε γρήγορα το μικρό κεφάλαιο που επένδυσε αρχικά και προχώρησε στη δημιουργία του τρίτου προϊόντος του, το φουντουκοβούτυρο με σιρόπι αγάβης και κακάο. Στα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνονται οργανικά ροφήματα, γκρανόλες και άλλες υγιεινές προτάσεις για πρωινό και σνακ. Χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, αλατιού και συντηρητικών πάντα. Οι πρώτες ύλες του είναι ως επί τω πλείστον ελληνικές, όσο γίνεται βέβαια. Το αμύγδαλό του είναι ελληνικό, το φιστίκι του όμως είναι Αργεντινής και το φουντούκι του Τουρκίας.
Προς το παρόν το παλεύει μόνος του με τη βοήθεια της Θεοδοσίας της γυναίκας του τα Σαββατοκύριακα γιατί δουλεύει σαν καθηγήτρια Γαλλικών και δεν μπορεί να είναι δίπλα του τις καθημερινές. Τρέχει πολύ, ονειρεύεται άλλο τόσο, οργανώνει, σκαρώνει συνταγές, φτιάχνει δέματα προς αποστολή. Σιγά σιγά βγαίνει κι εκτός Ελλάδας. Κι αυτή η καθημερινή πάλη τον κάνει τρισευτυχισμένο. Τον καμαρώνω καθώς γράφω για κείνον και του εύχομαι να συνεχίσει έτσι.
Κι επειδή ξέρω πως η πιο αγαπημένη του ενασχόληση απ’ όλες είναι να βρίσκει τρόπους χρήσης των προϊόντων του, του ζήτησα τη συνταγή του για γιαούρτι με φιστικοβούτυρο, φράουλες και σπόρους chia…
Συνταγή: σε ένα μπολ πρωινού βάζουμε
- 2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι,
- 1 κουτ. γλυκού αμυγδαλοβούτυρο,
- λίγους σπόρους chia
- 3 κομμένες φράουλες
- ½ κουτ. σούπας μέλι ή αγαύη
Είναι ένα ιδανικό απογευματινό ή βραδινό για κάποιον που ασκείται καθώς προσφέρει ασβέστιο και πρωτεΐνη η οποία βοηθάει στην επαναφορά των καταπονημένων μυών που γίνεται κατά τον βραδινό ύπνο.
Επίσης τα βούτυρα ξηρών καρπών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε:
- Σάντουιτς (κλασικό με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα φράουλα, φυστικοβούτυρο και μπανάνα, αμυγδαλοβούτυρο και μήλο που έχουμε περάσει από τρίφτη)
- Μπάρες ή τρουφάκια (energy Balls)
- Μούς με βάση το αβοκάντο, κακάο και φυτικό βούτυρο
- Porridge: να μπει πάνω σε μουλιασμένη βρόμη μαζί με φρούτα και σπόρους
- Χούμους ή ρεβιθοκεφτέδεςφυστικοβούτυρου (αντί για ταχίνι)
- Σώς με γιαούρτι-φυστικοβούτυρο και μοσχολέμονο η οποία συνοδεύει γλυκοπατάτες ψημένες στον φουρνο
- Σαν συστατικό ή συνοδευτικό σε παγωτό, φρουτοσαλάτες, pan cakes,κρέπες
- Σαν συστατικό σε smoothies φρούτων και λαχανικών
2 comments
Συγχαρηηρια Υπέροχη Εργασία η αγορά έχει έλλειψη από τόσο ποιοτικά και προσεγμένα προιόντα!!!!!! Χαίριμαι τόσο που παράγονται στην Πατρίδα μου από νέους Ανθρώπους με Ανοιχτούς Ορίζοντες….Τους δικούς Ορίζοντες τους έχει ανοξει η Δασκάλα μου η Αγγελική Πλακωτάρη!!!!!
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Ο Κώστας πράγματι κάνει υπέροχη δουλειά!