Την καθιερωμένη πλέον μαρμελάδα φράουλα, φέτος την έκανα με καστανή ζάχαρη -λιγότερη από ότι συνήθως και αρώματα βανίλιας. Η φράουλα δεν είναι μόνο μια από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις μαρμελάδας, μετατρέπεται στο λεπτό σε υπέροχο σιρόπι για το παγωτό, το γιαούρτι και τις κρέμες, μόλις την αραιώσεις με λίγο λικέρ ή νερό. Κάνει επίσης καταπληκτική πάστα φλόρα και τα πιο απίθανα ρολά με παντεσπάνι.
Υλικά για 2 μέτρια βάζα
- 1 κιλό φράουλες
500γρ. ζάχαρη
2 καψουλάκια βανιλίνη - Χυμός από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένετε 1-2 χέρια τις φράουλες με άφθονο νερό, τις στραγγίζετε και τις καθαρίζετε από τα κοτσανάκια τους. Όσες είναι μικρές τις αφήνετε ολόκληρες. Τις μεγαλύτερες τις κόβετε στη μέση ή στα 4 αν προτιμάτε. Τις ρίχνετε σε κατσαρόλα και τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη από πάνω.
- Τις αφήνετε έτσι για 1 ωρίτσα να βγάλουν τα ζουμιά τους να βρέξουν τη ζάχαρη και ύστερα βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση η μαρμελάδα, ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε αφαιρώντας με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς από την επιφάνειά της μαρμελάδας και μετά ρίχνετε τις βανίλιες.
- Αφήνετε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει, προσέχοντας μην παραβράσει και χάσει το ζωηρό κόκκινο χρώμα της και σκουρύνει πολύ. Στο τέλος της ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε κι αφήνετε να πάρει μια τελευταία βράση πριν τραβήξετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Έχετε 2-3 γυάλινα βαζάκια καλά πλυμένα με ζεστό νερό που έχετε βάλει (χωρίς καπάκι) και στο φούρνο μικροκυμάτων να ζεσταθούν για 2 λεπτά. Μοιράζετε καυτή τη μαρμελάδα στα βάζα, τα σκεπάζετε με καπάκια και τα αναποδογυρίζετε να κρυώσουν εντελώς οι μαρμελάδες.
- Από τη στιγμή που ανοιχτούν τα βάζα πρέπει να μπουν ψυγείο.
Σημείωση: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μαρμελάδα σαν σάλτσα, μπορείτε να την πολτοποιήσετε με ραβδομπλέντερ πριν τη βάλετε στα βάζα.