Ο κύριος Ανδρέας είναι ένας από τους τελευταίους τεχνίτες του φύλλου στην Αθήνα και το εργαστήρι του βρίσκεται στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας στο Χολαργό. Αν δεν το ξέρεις, ούτε που πάει το μυαλό σου…
Έχει μάτι αετίσιο και χέρια πιανίστα. Με το κόκκινο καπέλο της Ferrari στο κεφάλι φέρνει λίγο σε παροπλισμένο οδηγό της Formula 1. «Τι θέλετε να μάθετε από μένα;» μας λέει. Μας μαλώνει και λίγο που αργήσαμε και δεν τον προλάβαμε «επί το έργον». Το εργαστήριο του κυρίου Αντρέα Βλασσόπουλου βρίσκεται στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας στο Χολαργό από το 1970 και εκεί φτιάχνει χειροποίητο φύλλο και προϊόντα ζύμης διάφορα, χωρίς συντηρητικά, με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας. Αν δεν το ξέρεις, ούτε πάει το μυαλό σου πως κατεβαίνοντας λίγα μόλις σκαλάκια σε έναν απόμερο συνοικιακό δρόμο κάνεις βουτιά στο παρελθόν. Η ελαφρώς ξινούτσικη μυρωδιά του αλευριού και της λινάτσας, η καθαριότητα χειρουργείου, ο μαυροπίνακας που με κιμωλία έχει γραμμένο τον τιμοκατάλογο πάνω του με πήγε πίσω στη Σύρο στο εργαστήρι του κυρίου Νικολαΐδη του συχωρεμένου, όταν πήγαινα να ψωνίσω το χειροποίητο φύλλο που ήθελε η μαμά μου για να μας φτιάξει τυρόπιτα. Τρυπώνω στα ενδότερα από το μικρό πορτάκι και μπαίνω στο εργαστήρι του κυρίου Αντρέα. Το μάτι μου τραβάει πρώτα το τεράστιο τραπέζι των εννιάμιση τετραγωνικών με τις λινάτσες σε στρώσεις. Πάνω τους ο κύριος Αντρέας ανοίγει τα φύλλα του. Αφού ετοιμάσει τη ζύμη στο τεράστιο μίξερ δίπλα, τη ζυγίζει και τη χωρίζει σε δόσεις. Δουλεύει τη δόση του κάθε φύλλου στον αέρα να ανοίξει λίγο, όπως κάνουν και οι επιδέξιοι τεχνίτες της πίτσας, μόνο που εδώ η ζύμη μπαίνει στη μέση του τραπεζιού και από και πέρα με γρήγορες επιδέξιες κινήσεις την τραβάει γύρω γύρω κα την ανοίγει σε φύλλο πριν στεγνώσει και χάσει την ελαστικότητά της. Σκεπάζει το φύλλο με λινάτσα και ανοίγει πάνω της το επόμενο και μετά κι άλλο φύλλο κι άλλο. Ύστερα κόβει τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια με τη βοήθεια μιας μεγάλης τάβλας που λειτουργεί σαν πατρόν κι ενός γιγάντιου ξυραφιού. Ο κύριος Αντρέας φτιάχνει επίσης φύλλο πιο χοντρό για πίτες, κανταΐφι, δικά του υπέροχα κρουασάν με βούτυρο γάλακτος, σφολιάτα σε φύλλα και με αλεύρι ολικής άλεσης, βολοβάν, ζύμη πίτσας, τις ωραιότερες στριφτές τυρόπιτες και σπανακόπιτες, κρέπες, αλλά και το δικό του μπακλαβά και κανταΐφι που ψήνει σε ένα οικιακό φούρνο εκεί δίπλα. Φτιάχνει επίσης το δικό του χαλβά σε τρεις γεύσεις: βανίλια, κακάο και αμύγδαλο, αλλά και ψωμί ολικής άλεσης μόνο για δική του χρήση και λίγους φίλους που του το ζητάνε επίμονα.
Κάποιες φορές το εργαστήρι του γεμίζει με παιδικές φωνούλες και το τεράστιο τραπέζι γύρω γύρω με την πιτσιρικάδα μιας ολόκληρης τάξης που η δασκάλα έφερε ως εκεί για να δουν οι μικροί μαθητές της πώς γίνεται το φύλλο της τυρόπιτας και του μπακλαβά. Είναι κοινό μυστικό ότι αυτό το επάγγελμα το κάνουν πολύ λίγοι πια, μεγάλοι σε ηλικία και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν συνεχιστές αυτής της τέχνης.
Δοκίμασα το φύλλο τους σε πίτες και γλυκά και σας διαβεβαιώνω πως είναι τέλειο. Αξίζει τον κόπο αν μένετε κοντά ή αν σας βγάλει ο δρόμος σας στο Χολαργό να πάτε στο εργαστήρι του, και να αγοράσετε το φύλλο του. Μόνο μια δοκιμή θα σας πείσει. Έτσι έγινε και με μένα. Σε ευχαριστώ Κατερίνα που μας γνώρισες με τον κύριο Ανδρέα και τα προϊόντα του. Α, και κάτι άλλο, εργαστήρι λειτουργεί αυστηρά 8-2, εκτός Κυριακής. Μετά τις δύο το μεσημέρι ο κύριος Ανδρέας το κλείνει το κατάστημα και πάει για σιέστα. Κι αύριο μέρα είναι…
Info: Βουτσινά 84 – Χολαργός, τηλ.: 2106516429.