Έζησε τα παιδικά χρόνια και την εφηβεία της μέσα σε jazz-rock μουσικές από τα βινύλια στο δισκοπωλείο του πατέρα της. Οι σπουδές της πέρασαν αρκετά μονοπάτια πριν βρουν το δρόμο για το Μάρκετινγκ που σταδιακά την οδήγησαν στη δημοσιογραφία, με τελευταίο σταθμό τη γαστρονομία και μια επιτυχημένη σχολή Μαγειρικής.
Έχει πάρει άπειρες συνεντεύξεις από σπουδαίους σεφ αλλά και από γιαγιάδες σε χωριά των νησιών μας πριν την έκδοση του βραβευμένου βιβλίου της «Παραδοσιακές γεύσεις του Αιγαίου», έχει δουλέψει σε πολλά έντυπα και εξειδικευμένες εκδόσεις (Food Service, Fooding+, Profood, ΟΙΝΟΤΕΛΙΑ, Glow, Γεύσεις, Hilton Magazine, ήταν αρχι-συντάκτρια του White Guide Elegance, της Ελευθεροτυπίας, καθώς και του Biblos of Cooking, μηνιαίου γαστρονομικού εντύπου). Η Λίλα Καραποστόλη είναι επίσης δημιουργός και διευθύντρια της «Μαθήματα Μαγειρικής» μιας σχολής που απευθύνεται σχεδόν σε όλους. Σε επίδοξους σεφ και ζαχαροπλάστες, σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες, τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική γαστρονομία, σε εταιρίες που θέλουν να προσφέρουν γνώσεις στο προσωπικό τους, σε χομπίστες, σε σένα, σε μένα.
Είναι επίσης μια γυναίκα που ξεχωρίζω για την ευγένεια, την εξυπνάδα, τη δημιουργικότητα, το ταλέντο της να ελίσσεται και την ικανότητά της να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται με ευκολία στις προκλήσεις της εποχής της. Σε κοιτάει ευθεία στα μάτια όταν σου μιλάει, με μάτια που μέσα τους λάμπουν σιγουριά και καλοσύνη. Λέει λίγα μα ουσιαστικά. Κι όταν γνωρίζω τέτοιο άνθρωπο γίνομαι όλη αυτιά να τον ακούσω. Ακούστε και γνωρίστε τη κι εσείς: Είναι η Λίλα Καραποστόλη και είναι υπέροχη!
Ποια η σχέση σου με τη μουσική;
Μεγάλωσα σε ένα δισκοπωλείο. Το Jazz Rock ήταν εμβληματικό μαγαζί για κάθε σοβαρό μουσικόφιλο την δεκαετία του ’80. Τότε ο κόσμος συνέρρεε για να αγγίξει τον τελευταίο δίσκο (βινύλιο) από αγαπημένα συγκροτήματα, να βρεθεί στο στέκι του και να ανταλλάξει μουσικές απόψεις. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στα αυτιά μου ηχούσαν οι ήχοι από κάθε είδους μουσική… τζαζ, ροκ, κλασσική, funk. Όταν τα άλλα παιδιά τελείωναν το σχολείο Παρασκευή μεσημέρι… για μένα ξεκινούσαν οι δύο πιο εμπορικές ημέρες της εβδομάδας και μαζί οι συναυλίες, οι δισκοπαρουσιάσεις, τα πάρτυ. Νομίζω ότι έζησα τα πιο «γεμάτα» παιδικά και εφηβικά χρόνια που μπορούσε να ζήσει κανείς. Δεν θα τα άλλαζα με τίποτα.
Από τις κοινωνιολογικές σπουδές και το μάρκετινγ στη δημοσιογραφία. Και η γαστρονομία πώς προέκυψε;
Αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ. Αλλά μάλλον αμφιταλαντευόμουν ανάμεσα στα προσωπικά μου ενδιαφέροντα και στις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες. Οι σπουδές μου πέρασαν αρκετά μονοπάτια μέχρι να καταλήξουν κάπου. Ξεκίνησα αγγλική φιλολογία γιατί μου άρεσαν τα ποιήματα του Πόε και η προφορά της γλώσσας, πολύ γρήγορα όμως με συγκίνησε το βάθος της κοινωνιολογίας και ο τρόπος που άγγιζε κοινωνικά ζητήματα. Συνειδητοποιώντας όμως ότι επαγγελματικά δεν θα υπήρχε καμία εξέλιξη, πήρα την τελευταία μου στροφή στο μάρκετινγκ. Η δημοσιογραφία μπήκε σαν τυχαία σφήνα στην ζωή μου… ως εργαζόμενη στο μάρκετινγκ εταιρείας catering αποφάσισα ότι οι επαγγελματικές κλαδικές εκδόσεις είναι παρωχημένες και κάποιος θα έπρεπε να μιλήσει με τον εκδότη ότι απαιτούνται αλλαγές. Έτσι κι έκανα, κάτι το οποίο μάλλον εκτιμήθηκε και σε συνδυασμό με την αδυναμία μου να εκφράζομαι σε ένα κομμάτι χαρτί, ήρθε και η πρόταση να γράφω στο περιοδικό. Και μιας και ήμουν πολύ νέα στον χώρο της γαστρονομίας, ξεκίνησα με αυτό που μου ήταν πιο εύκολο: συνεντεύξεις με διάσημους Chef. Το ένα έφερε το άλλο και τα περιοδικά πλήθαιναν, όπως και η έξαψή μου να γράφω για την γαστρονομία.
Το βιβλίο σου «Παραδοσιακές γεύσεις του Αιγαίου» ευθύνεται για τη δημιουργία του «Μαθήματα Μαγειρικής» ή κάτι άλλο;
Το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο, αλλά με κοινό γνώμονα ένα αντικείμενο που ξεκίνησε τυχαία και έγινε η μεγάλη μου αγάπη. Το βιβλίο πάλι ήρθε πολύ τυχαία στην ζωή μου από μία πρόταση που μου έγινε όσο ήμουν ακόμα νέα δημοσιογράφος. Να γράψω ένα βιβλίο για τις γεύσεις του Αιγαίου. Πάλι στα πλαίσια της ηλικίας μου, πίστευα ότι για να γράψεις ένα βιβλίο χρειάζεσαι βαθιά γνώση του αντικειμένου. Αλλά δεν ήθελα να αφήσω μία ευκαιρία που μου φάνταζε μοναδική. Έτσι, αναζήτησα ότι εκδόσεις υπήρχαν για το Αιγαίο, έκανα τηλέφωνα και πήρα πολλές προσωπικές συνεντεύξεις από γιαγιάδες σε χωριά των αιγαιοπελαγίτικων νήσων. Η ιδέα μου ήταν να εξερευνήσω πώς δημιουργήθηκαν οι γεύσεις στην αρχαιότητα στην περιοχή της νησιωτικής Ελλάδος και πώς άλλαξαν μέσα στα χρόνια για να φτάσουμε στο σήμερα να συζητάμε για τις παραδοσιακές γεύσεις του Αιγαίου.
Σε ποιους απευθύνονται τα “Μαθήματα Μαγειρικής”;
Η σχολή απευθύνεται σε όσους θέλουν να χτίσουν, εντατικά και πολύ πρακτικά, τις γνώσεις τους στην τέχνη της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής και της ζαχαροτεχνικής. Το δυνατό μας στοιχείο είναι η αφοσίωση που δείχνουν οι Chef σε κάθε ένα μαθητή ξεχωριστά, παρέχοντας γνώσεις και δεξιότητες που θα δώσουν όλα τα εφόδια για να μπορούν να διακριθούν στην αγορά εργασίας.
Εκτός από Μαθήματα Μαγειρικής τι άλλες υπηρεσίες παρέχει η σχολή;
Εκτός από τις αμιγώς εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τα Μαθήματα Μαγειρικής προσφέρουν μαθήματα Ελληνικής Γαστρονομίας σε τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, εκπαιδεύοντάς τους τόσο στο κομμάτι της μαγειρικής όσο και της γευσιγνωσίας των παραδοσιακών προϊόντων μας. Και μπορώ να πω με σιγουριά ότι κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται, φεύγουν από την χώρα μας με μία πολύ γευστική εμπειρία που θα την κουβαλούν για πάντα στην καρδιά τους. Επιπλέον, υποδεχόμαστε αρκετές εταιρείες οι οποίες θέλουν να στηρίξουν και ενδυναμώσουν το προσωπικό τους μέσα από την μαγειρική. Και για αυτούς είναι μία δραστηριότητα που προκαλεί χαρά μέσω της δημιουργικότητας και του συναγωνισμού.
Τι άλλες υπηρεσίες θα ήθελες να προσθέσεις στις υπάρχουσες;
Νομίζω πως ό,τι κάνουμε είναι αρκετό. Αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης στο αντικείμενο μας που θα ήθελα να τα εξερευνήσω, προσφέροντας ότι καλύτερο διαθέτουν τα Μαθήματα Μαγειρικής – ποιότητα.
Η Λίλα πώς μοιράζει το χρόνο της τη μέσα στη μέρα; Σε φτάνει ο χρόνος ή θα ήθελες να έχει λίγες επιπλέον ώρες;
Χαχαχαχα! Ο χρόνος είναι σχετικός. Πριν τα Μαθήματα Μαγειρικής νόμιζα ότι δεν έχω χρόνο. Μετά παντρεύτηκα και έκανα παιδί, και πάλι νόμιζα πως ο χρόνος είναι λίγος. Αργότερα ήρθαν τα Μαθήματα Μαγειρικής και πάλι πίστευα ότι δεν μου φτάνει το 24ωρο. Τώρα είμαι μαθήτρια, επιχειρηματίας, μαμά και πολλά άλλα και συνεχίζω να πιστεύω ότι ο χρόνος δεν φτάνει. Πραγματικά όμως φτάνει και περισσεύει τελικά γιατί ο χρόνος είναι ελαστικός και μπορείς να τον προσαρμόσεις στα δεδομένα σου.
Μαγειρεύεις; Ποια κουζίνα προτιμάς;
Πάνω από όλα αγαπώ την Ελληνική μαγειρική. Είναι αυτή που σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία και φέρνει αυτή την καθημερινή θαλπωρή στις γεύσεις σου. Αυτήν μαγειρεύω καθημερινά. Αλλά επειδή δούλεψα για πολλά χρόνια σε εταιρεία ιαπωνικών φαγητών, το sushi είναι συνειδητή αγάπη μου επίσης.
Αγαπημένο φαγητό και κρασί;
Είναι σα να με ρωτάνε αγαπημένο μουσικό συγκρότημα. Νομίζω ότι όταν έχεις γευτεί και γνωρίσει τόσες πολλές Κουζίνες και φαγητά, δεν μπορείς να περιοριστείς σε μία απάντηση. Και μάλλον δε θα ήθελα, γιατί κάθε στιγμή είναι διαφορετική, κάθε περίοδο της ζωής σου είναι διαφορετική και εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε με το πέρασμα του χρόνου. Αν όμως μπορούσα να δώσω ένα στίγμα, αγαπώ τα μαγειρευτά φαγητά, εκείνα που συνδυάζουν λαχανικά με κρέας και σιγομαγειρεύονται στην κατσαρόλα.
Βρίσκεις χρόνο να κάνεις πράγματα που αγαπάς;
Η αλήθεια είναι ότι ειδικά με τα πράγματα που αγαπώ είμαι πολύ ρομαντική… πολλά θα ήθελα να κάνω, έτσι κινηματογραφικά και ιδανικά όπως τα έχω στο μυαλό μου, αλλά οι προτεραιότητες στην ζωή μου την συγκεκριμένη περίοδο μου επιτρέπουν ελάχιστα από αυτά. Μου λείπει σίγουρα το ήσυχο διάβασμα, οι βόλτες στο βουνό και τα ταξίδια.
Ταξιδεύεις; Ονειρεύεσαι κάποιο ταξίδι που δεν έχεις κάνει ακόμα; Έχει σχέση με τη δουλειά σου;
Λατρεύω τα ταξίδια. Αλλά νομίζω πως όποιος ασχολείται με την γαστρονομία έχει την ίδια τρέλα. Προς το παρόν κάνω ένα ταξίδι τον χρόνο… πάντοτε συνυφασμένο με την δουλειά μου με γνώμονα να επισκεφτώ κάποιο εστιατόριο, να γνωρίσω αγορές, να μιλήσω με ανθρώπους … Όμως το ταξίδι των ονείρων μου είναι να απολαύσω το βόρειο σέλας στην Ισλανδία και να επισκεφτώ τα Νορβηγικά φιορδ, να κάνω σάουνα στην Σουηδία και να κοιμηθώ στα γυάλινα σπίτια της Λαπωνίας.
Και το πιο τρελό όνειρό σου που θα ήθελες να εντάξεις στα επόμενα project της δουλειάς σου;
Να δω την Ελληνική Κουζίνα να κατακτά την θέση που αξίζει σε ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά εύκολο ακούγεται, αλλά πολύ διαφορετικά χτίζεται και υποστηρίζεται. Θα ήθελα να ήμουν κομμάτι μίας μεγάλης αλλαγής που θα τοποθετούσε εμπορικά την γαστρονομία μας στα παγκόσμια δεδομένα.
Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Μαγειρικής εδώ