Αυτά τα κριτσινάκια είναι τόσο εύκολα στην προετοιμασία και θα τα φτιάξετε τόσο γρήγορα που θα γίνουν το αγαπημένο σας σνακ για κάθε ώρα και στιγμή. Η αλήθεια είναι πως ταιριάζουν με τα πάντα όμως η top συντροφιά τους στο τραπέζι παραμένει το τυρί, τα φρούτα κι ένα ποτήρι δροσερό κρασί. Δοκιμάστε τα και τα ξαναλέμε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι…
Υλικά
- 100γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- 400γρ. αλεύρι καλαμποκιού
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 200γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
- 1 αβγό μεγάλο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για το ψήσιµο
- σουσάμι και μαυροσούσαμο
- λίγους κολοκυθόσπορους (προαιρετικά)
- παπαρουνόσποσρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ρίχνετε τα δύο άλευρα σε λεκανίτσα ανακατεύετε και κάνετε στο κέντρο µια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το ελαιόλαδο ή το αραβοσιτέλαιο, το αβγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αρχίζετε να παίρνετε αλεύρι από γύρω γύρω και να ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί. Τέλος, τους κάνετε ένα γρήγορο ζύµωµα και αφού ομογενοποιηθεί η ζύμη τη χωρίζετε σε δύο μπάλες και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC στον αέρα και τοποθετείτε στον πάγκο ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Το πασπαλίζετε με σουσάμι και μαυροσούσαμο και τοποθετείτε πάνω την πρώτη μπάλα ζύμης. Την πιέζετε με το χέρι να πλατύνει και πασπαλίζετε από πάνω τα σουσάμια.
- Τοποθετείτε από πάνω ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε πάχος 3-4 χιλιοστά. Αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα και με ένα μαχαίρι χαράζετε τη ζύμη σε λωρίδες 1 Χ 12 εκ. περίπου. Μεταφέρετε τις λωρίδες της ζύμης σε ταψί μαζί με την κάτω λαδόκολλα και προσεκτικά τις αραιώνετε χρησιμοποιώντας το μαχαίρι.
- Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τη δεύτερη μπάλα ζύμης και μεταφέροντας τα κριτσίνια μαζί με τη λαδόκολλα σε 2ο ταψί. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα κριτσίνια. Ξεφουρνίζετε τα ταψιά κι αφήνετε να κρυώσουν τελείως πριν τα μεταφέρετε σε χάρτινο ή μεταλλικό κουτί.
- Σερβίρετε τα κριτσίνια μαζί με τυρί σαν συνοδευτικό κρασιού ή όπως αλλιώς θέλετε.
Σημείωση:
Έφτιαξα την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας το καλαμποκάλευρο με αλεύρι ζέας ολικής άλεσης και έγιναν πραγματικά υπέροχα τα κριτσίνια.