«Ιωάννα, μικρή χάρη στο πνεύμα των ημερών κι ενόψει της γιορτής μου, κατιτίς σε μακαρόνι δημοσίευσε please!» Κατόπιν φιλικής παρότρυνσης του Βασίλη, ενός εξαιρετικού μάγειρα από τη Μήλο, ιδιοκτήτη της ταβέρνας Αλευρόμυλος και καινούριου φίλου που μου χάρισε το 2017, χατίρι δεν του χάλασα και την έφτιαξα. Μια μακαρονάδα με σάλτσα κιμά που θυμίζει γέμιση γαλοπούλας. Πώς γίνεται αυτό; Απλά! Μαζί με τον κιμά σοτάρισα ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών και μπόλικο κρεμμύδι, την έσβησα με γλυκό σαμιώτικο κρασί, της πρόσθεσα κανέλα, μπαχάρι, δάφνη και στο τέλος κάστανα και ψιλοκομμένα ξερά σύκα. Τι νομίζετε, πολύ θέλει ένα συνηθισμένο –αλλά τι – πιάτο να μοσχομυρίσει γιορτή; Αν μάλιστα το πελτές και το τυρί είναι μηλέικα, τότε μιλάμε για ονειρεμένη κατάσταση.
Υλικά για 4-5 άτομα
- 1 πακέτο σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
- 100γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 150γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένα ή 2 μέτρια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ποτηράκι κρασί γλυκό σαμιώτικο
- 1 κουτ. σούπας (όχι περισσότερο) πελτέ ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 3 μπαχάρια
- 10 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια
- 4 σύκα ξερά ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
- τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζετε στη φωτιά μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα με το περισσότερο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια να γυαλίσουν. Προσθέτετε, τα συκωτάκια των πουλιών, τον κιμά, το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα για να ξεσβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα μπαχαρικά και σοτάρετε για μισό λεπτό ακόμα. Σβήνετε με το γλυκό κρασί, προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό κι ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τον κιμά μέχρι να μαγειρευτεί καλά και να μείνει με τη σάλτσα του.
- Στο μεταξύ βράζετε τα ζυμαρικά αλ ντέντε, αφαιρώντας 1 λεπτό από τον προτεινόμενο χρόνο στη συσκευασία τους.
- Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, προσθέτετε τα σύκα και τα κάστανα και δίνετε στο φαγητό μια μικρή βράση.
- Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα του κιμά. Ανακατεύετε και δίνετε μια τελευταία βράση στο φαγητό να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο φαγητό κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρετε σε πιάτα, πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.
Σημείωση: Αντί για σύκα και κάστανα, μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα του κιμά με σταφίδες και καβουρντισμένους κουκουναρόσπορους.