Μπορεί να πούμε μπάμιες κοκκινιστές, γιουβαρλάκια κοκκινιστά, φασολάκια λαδερά με ντομάτα. Όταν όμως λέμε σκέτο “κοκκινιστό” εννοούμε το μοσχαράκι. Γιατί είναι το κοκκινιστό των κοκκινιστών! Το πιάτο που συνδυάζει μαμά, ταβέρνα και Κυριακή στο ίδιο πιάτο. Και με αυτή τη συνταγή γίνεται λουκούμι!
Υλικά για 4-5 άτομα:
- 1.500 γρ. περίπου μοσχαράκι ελιά, σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 3 ντομάτες ώριμες, ξυσμένες στον τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1-2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζετε το κρέας σε κατσαρόλα μαζί με άφθονο νερό που το σκεπάζει καλά και το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος το ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα.
- Βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο και κρατάτε το ζωμό σε μπολ. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτετε και το κρέας και σοτάρετε για λίγο ακόμη. Ρίχνετε την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, την ξυσμένη ντομάτα και σβήνετε με το κρασί.
- Μετά από 1 λεπτό προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζωμό, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και λίγο ακόμη από το ζωμό του κρέατος. Βράζετε μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας, να μαλακώσει και να μείνει με μια ωραία σάλτσα.
- Σερβίρετε το κοκκινιστό σε πιάτα συνοδεύοντας με τη γαρνιτούρα της επιλογής σας.