Αυτά τα αρωματικά ψωμάκια είναι πλασμένα σαν ανθρωπάκια και παραδοσιακά τα φτιάχνουν στα Δωδεκάνησα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι νηστίσιμα, ζυμωμένα με ταχίνι, μπαχαρικά και λίγη ζάχαρη. Έχουν τα χέρια τους σταυρωμένα, καρφάκια γαρίφαλου για μάτια και στόμα και η κοιλίτσα τους είναι γεμάτη σταφίδα και καρύδι.
Υλικά για 12 κομμάτια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου
- 50γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
- 2 φλιτζάνια νερό χλιαρό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
- 250γρ. ταχίνι
- σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο για το ταψί
Για τη γέμιση και τη διακόσμηση
- 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα
- 11/2 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες και ξανθές
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- γαρυφαλλάκια ή ολόκληρα καρύδια για το στόλισμα
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε τη μαγιά στον κάδο της κουζινομηχανής προσθέτουμε στο χλιαρό νερό μαζί με 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και προσαρμόζουμε τους γάντζους.
- Ξεκινάμε να δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας τη ζάχαρη, το ταχίνι, την κανέλα, το καρδάμωμο, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Ίσως να μην το χρειαστούμε όλη.
- Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο ευρύχωρο μπολ και τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 3-4 ώρες να φουσκώσει.
- Όταν είναι έτοιμη η ζύμη τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και της κάνουμε δυο τρία διπλώματα πριν την κάνουμε ρολό και τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τις σταφίδες και τα καρύδια στο μούλτι και ανακατεύουμε μέσα την κανέλα. Τη μεταφέρουμε σε μπολ.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, κλέβουμε λίγο και το αφήνουμε στην άκρη. Το υπόλοιπο το πλάθουμε αρχικά σε μπαλίτσα και μετά το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και μετά με τον πλάστη. Βάζουμε κατά μήκος μίγμα της γέμισης, διπλώνουμε τη ζύμη και ύστερα την πλάθουμε σαν μικρό φρατζολάκι.
- Φτιάχνουμε ένα κορδόνι με τη ζύμη που κλέψαμε και τη φέρνουμε από πίσω προς τα μπρος σαν δυο χέρια τα οποία κολλάμε πάνω στο σώμα σταυρωτά. Καρφώνουμε στο πάνω μέρος 2 γαριφαλάκια για μάτια κι ένα για στόμα. Τώρα το φρατζολάκι μας μοιάζει με λαζαράκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
- Αραδιάζουμε τα λαζαράκια σε 2 ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να ξαναφουσκώσουν για 1 ώρα περίπου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις και ψήνουμε για 30 λεπτά το κάθε ταψί μέχρι να ροδίσουν τα λαζαράκια.