Δίπλα στα γλυκά τσουρέκια του Πάσχα να κι αυτά τα αλμυρά τσουρέκια με το κατακόκκινο χρώμα και την μοναδική γεύση του μάραθου. Αν θέλετε τα γεμίζετε με φέτα, αλλιώς τα αφήνετε σκέτα και τα απολαμβάνετε συνοδεύοντάς τα όπως σας αρέσει. Είναι πρώτης τάξης κολατσιό ή συνοδευτικό ενός κυρίως γεύματος.
Υλικά για 3 τσουρέκια
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 50γρ. ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 3 αβγά μέτρια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 480γρ. γάλα φρέσκο χλιαρό
- 1 κουτ. σούπας κοφτό αλάτι
- 165γρ. βρασμένα ή ψημένα παντζάρια (καθαρό βάρος)
- 170γρ. σησαμέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
για το τελείωμα
- 250γρ. φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια
- 1 αβγό
- Μαύρο σουσάμι
- κολοκυθόσποροι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100οC για 10 λεπτά και τον σβήνουμε. Κόβουμε σε φέτες τα παντζάρια και τα πολτοποιούμε με το μισό λάδι.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη, τον μαραθόσπορο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζουμε τους γάντζους και ανακατεύουμε για λίγο.
- Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα με το χλιαρό γάλα και το αλάτι, ζυμώνοντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.
- Ρίχνουμε τον πολτό των παντζαριών και το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να τα απορροφήσει η ζύμη και να γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου. Όταν αρχίσει να μαζεύεται πάνω στους γάντζους, σταματάμε το μίξερ.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένη λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε 40΄ περίπου στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο σε λαδωμένο πάγκο και την πιέζουμε με λαδωμένα χέρια να κάτσει. Την κόβουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε με καθένα από αυτά ρολά των 50εκ. χωρίς να πιέζουμε ιδιαίτερα τη ζύμη.
- Απαλά-απαλά τα πατάμε με την παλάμη να ανοίξουν καλά. Τοποθετούμε κομμάτια φέτας κατά μήκος στο κέντρο τους και μετά τυλίγουμε ξανά τη ζύμη σε ρολά που κλείνουμε ρολάροντας απαλά. Διπλώνουμε τα ρολά σε κοτσίδα και τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε στο φούρνο να ξαναφουσκώσουν.
- Όταν είναι έτοιμα αλείφουμε την επιφάνειά τους πολύ απαλά με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τους κολοκυθόσπορους.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170οC στις αντιστάσεις. Ψήνουμε σε δόσεις ένα ένα τα ταψιά γύρω στα 25-30 λεπτά το καθένα.