Η Λωρραίνη είναι μια περιοχή στα ανατολικά της Γαλλίας παγκοσμίως γνωστή για 2 πράγματα: Την Ιωάννα της και την κις, μια τάρτα με ωραία βουτυράτη, τραγανή βάση και κρεμώδη γέμιση με καπνιστή παντσέτα. Επειδή την αγαπούν όλοι βρίσκει πάντα θέση σε κάθε τραπέζι, καθημερινό, κυριακάτικο ή γιορτινό, ακόμη κι αν κάνει κράτηση την τελευταία στιγμή. Αυτή τη φορά είπα για να μην μείνει κανένας παραπονεμένος να τις ψήσω σε ατομικό μέγεθος. E voila η κις της δικής σας Ιωάννας!
Υλικά για μια 8 ατομικές ταρταλέτες
Για τη ζύμη
- 125γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία δωματίου
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 κρόκο αβγού
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ελάχιστο παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
- 150γρ. παντσέτα καπνιστή σε κυβάκια ή ψιλοκομμένο μπέικον
- 100γρ. Arla pasta & gratinar
- 150γρ. Arla mozzarella
- 300γρ. Arla κρέμα γάλακτος
- 2 αβγά
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη της τάρτας: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με τους γάντζους το αλεύρι με το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον κρόκο του αβγού να ενωθούν.
- Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε λίγο με το χέρι προσθέτοντας ελάχιστο παγωμένο νερό, αν χρειαστεί, ώστε να γίνει ομοιογενής και εύπλαστη.
- Την πλάθουμε σε ρολό που κόβουμε σε 8 ίσα μέρη που πλάθουμε σε μπάλες και αφήνουμε σκεπασμένες στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Παίρνουμε τις μπάλες τη ζύμης και τις πιέζουμε μέσα σε ατομικές ταρτιέρες να ανοίξει. Με τα δάχτυλά μας την ανοίγουμε ομοιόμορφα καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά τους. Με ένα πιρούνι τις τρυπάμε παντού και τις αφήνουμε στην κατάψυξη.
- Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ψήνουμε το μπέικον ελαφρά να μυρίσει. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την μοτσαρέλα και το μισό pasta & gratinar. Αλατιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε το μισό μπέικον στη βάση των ταρταλετών και με μια κουτάλα τις γεμίζουμε με το μίγμα της γέμισης. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μπέικον και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η ζύμη και επιφάνειά τους.
- Ξεφουρνίζουμε τις ταρταλέτες και μετά από λίγο τις ξεφορμάρουμε. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak