Τι άρωμα έχουν τα Χριστούγεννα; Τα δικά μου μοσχομυρίζουν βούτυρο και μέλι, πορτοκάλι φρεσκοστυμμένο, κανέλα και γαρίφαλο με νότες από μοσχοκάρυδο και μπαχάρι. Όλα αυτά τα αρώματα προσπάθησα να τα κλείσω σε μια τάρτα με ωραία τριφτή ζύμη που στην τεράστια αγκαλιά της χώρεσε απολαυστική ganache σοκολάτας και… τρία ολόκληρα αστέρια! Φτιάξτε τη τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων -και όχι μόνο- και χαρείτε τη με τους αγαπημένους σας.
Για τη βάση της τάρτας
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 170γρ. βούτυρο Lurpak μαλακωμένο σε κυβάκια
- 2 κρόκους αβγών
- 1 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή λίγο περισσότερο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- 1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού νερό παγωμένο
Για τη γέμιση
- 300γρ. κρέμα γάλακτος Arla
- 300γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 γαρίφαλα σε καρφάκι
- 1 κουτ. σούπας μπράντι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Πρώτα αρωματίζετε την κρέμα γάλακτος. Τη βάζετε να πάρει βράση μαζί με την κανέλα και τα γαρίφαλα. Τη μεταφέρετε σε μπολ μαζί με τα μπαχαρικά, σκεπάζετε με σελοφάν και αφήνετε να κρυώσει.
- Για τη βάση της τάρτας: Ανακατεύετε σε λεκανίτσα το αλεύρι με τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, και το αλάτι. Κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε εκεί τα κυβάκια του βούτυρου, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον κρόκο του αβγού. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα να γίνει μια ψιχουλιαστή ζύμη. Συνεχίζετε προσθέτοντας το νερό ή λίγο επιπλέον αν χρειαστεί μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Μην την παραζυμώσετε γιατί σκληραίνει. Την κάνετε μπάλα και την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για μισή ώρα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Πιέζετε τη ζύμη στον πάγκο σας να πλατύνει και την τοποθετείτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Όπως είναι την ανοίγετε σε φύλλο, δουλεύοντάς τη με τον πλάστη. Με αυτή τη ζύμη ντύνετε τον πάτο και τα πλαϊνά μιας ταρτιέρας διαμέτρου 23εκ. Με τη ζύμη που περίσσεψε κόβετε αστεράκια και μπαλίτσες.
- Την τρυπάτε με πιρούνι παντού, κόβετε ότι περισσεύει από τα τοιχώματα της ταρτιέρας και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
- Σουρώνετε τα μπαχαρικά από την κρέμα γάλακτος και την βάζετε στη φωτιά να πάρει ξανά βράση. Τη ρίχνετε πάνω από τα κομματάκια της σοκολάτας και μετά από μισό λεπτό ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στο τέλος ανακατεύετε το μπράντι και το μέλι και χτυπάτε με ραβδομπλέντερ για λίγο.
- Αφού κρυώσει λίγο η ganache της σοκολάτας την αδειάζετε στην τάρτα. Διακοσμείτε από πάνω με τα αστέρια και τα μπαλάκια που ψήσατε. Όταν σταθεροποιηθεί πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
Tip: Για να μπορέσω να ξεφορμάρω εύκολα την τάρτα και να τη μεταφέρω σε πιατέλα σερβιρίσματος, εγώ χρησιμοποίησα ένα τσέρκι το οποίο τοποθέτησα πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας που στερέωσα με το τσέρκι.
Τα Χριστούγεννα αξίζουν Lurpak®