Οι γερμανοί λατρεύουν τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό και το Βερολίνο όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης στολίζεται από νωρίς. Μέσα Νοέμβρη οι χριστουγεννιάτικες αγορές μπαίνουν στο χορό της γιορτής κάνοντας αισθητή την εμφάνισή τους στα πιο κεντρικά σημεία. Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Gendarmen είναι από τις πιο λουσάτες και βρίσκεται ανάμεσα στο Κonzerthaus του Βερολίνου και την Gendarmen, μερικά μόλις μέτρα από στην Friedrichstrasse τον πιο εμπορικό δρόμο του Βερολίνου.
Η Gendarmenmarkt λειτουργεί για 5 εβδομάδες περίπου καθημερινά από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι την Πρωτοχρονιά, από τις 11 το πρωί έως αργά το βράδυ. Μετά τη μία υπάρχει είσοδος 1 ευρώ. Μια τεράστια σκηνή φιλοξενεί από το πρωί τη μια μετά την άλλη διάφορες μπάντες, μίνι παραστάσεις, χορωδίες, performers. Ο κόσμος επισκέπτεται αυτή την αγορά καθημερινά κατά χιλιάδες και κανένας δεν δείχνει να πτοείται ούτε από το τσουχτερό κρύο ούτε από τη βροχή ή το χιόνι, συνθήκες που θα έκλειναν όλους εμάς τους μεσογειακούς στα σπίτια μας. Ο λόγος που υπάρχουν αυτές οι Χριστουγεννιάτικες αγορές είναι για να μπουν οι επισκέπτες σε γιορτινό mood, να διασκεδάσουν, να δουν και να τους δουν και φυσικά να ψωνίσουν τα δώρα τους. Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει –ας μην ξεχνάμε πως μια μπλε αρκούδα είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Βερολίνου- το φαγητό υπάρχει άφθονο και είναι η χαρά του street food lover. Γιατί εκτός από κάμποσο, είναι διαφορετικό, πολυεθνικό, αλμυρό, γλυκό και αρκετά ενδιαφέρον, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Να σας πάω μια βόλτα σε όλα τα περίπτερα;
Ξεκινάω με το gluhwein (γκλουβάιν), το ζεστό κρασί που αρωματίζουν με μπαχαρικά και πίνουν μετά μανίας τόσο οι Γερμανοί όσο και οι επισκέπτες μέσα σε γυάλινα χοντρά ποτήρια με χερούλι ή σε πορσελάνινα φλιτζάνια. Το πίνουν όρθιοι πλάι σε κάτι μεγάλα βαρέλια διαμορφωμένα σε ψηλά τραπέζια. Αν θέλεις, μπορείς να το πάρεις και μαζί σου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πληρώσεις επιπλέον 5 ευρώ περίπου για το ποτήρι, το οποίο αν τους επιστρέψεις θα σου επιστρέψουν και τα χρήματα. Δίκαιο!
Η raclette είναι ένα τυρί από την Ελβετία και τρώγεται ψημένο και λιωμένο πάνω σε ψωμί ή σε πατάτες. Καθώς ψήνεται και λιώνει, μοσχομυρίζει ο τόπος λιποθυμικά σχεδόν…
Τα torrone έχουν ιταλική καταγωγή και δεν είναι άλλο από τα γνωστά μας μαντολάτα τα οποία πωλούνται υπό την μορφή κορμών με διάφορους ξηρούς καρπούς και σε διάφορα χρώματα.
Πλάι στα torrone η φουφού του καστανά έχει το ίδιο ιταλικό αξάν, είναι κομμάτι πιο σύγχρονη από αυτή του δικού μας καστανά και διαλαλεί τα καλούδια της ως «marroni»!
Η τσίκνα του ψημένου κρέατος θα σε σύρει από τη μύτη μπρος από τις μεγάλες στρογγυλές ψησταριές που ψήνουν με κάρβουνο ολημερίς, λουκάνικα, χοιρινά μπριζολάκια, μπιφτέκια και κοτόπουλο. Και η αλήθεια είναι πως βγάζουν πρώτο πράμα. Το πουλάνε κλεισμένο μέσα σε αφράτα φρεσκοψημένα ψωμάκια. Τίποτε άλλο! Μουστάρδα και κέτσαπ βάζεις μόνος σου, αν θέλεις. Το κοτόπουλο είναι τέλειο έχω να δηλώσω. Λουκάνικα δεν αγαπώ. 5 χρόνια πάω κι έρχομαι μια φορά δοκίμασα ένα βιολογικό curry wurst, έτσι για να δοκιμάσω. Ως εκεί…
Αν είσαι εραστής της τσίκνας και δεν ψήνεσαι με λουκάνικα και μπριζολάκια, υπάρχει και περίπτερο που πουλάει ψητή γαλοπούλα. Στην κόβουν σε φέτες και στη σερβίρουν μαζί με ψωμί και σάλτσες. Αυτό θα πει Christmas spirit.
Τα langos έρχονται από την Ουγγαρία και είναι κάτι στρογγυλές πίτες σαν μικρές πίτσες που τηγανίζονται μέσα σε ένα τεράστιο καζάνι με λάδι.
Τις αγοράζεις με διάφορες γαρνιτούρες από πάνω, όπως με φέτα ντομάτα και θυμάρι ή με κρέμα βανίλια και νουτέλα στη γλυκιά εκδοχή τους.
Αν αγαπάς τις πατάτες εδώ θα τις βρεις σε τρεις τύπους: Τηγανιτές πατάτες ή γλυκοπατάτες, στρογγυλές πατατούλες που ψήνονται με τη φλούδα τους μαζί με λάδι, σκόρδο και δεντρολίβανο και μοιάζουν με φούρνου, χωρίς να είναι. Το top για μένα είναι τα σπιράλ κομμένα επιτόπου και φρεσκοτηγανισμένα chips. To die for! Ένα χωνάκι 4 ευρώ! Αν θέλεις, με λίγα σεντς επιπλέον θα σου τις ενισχύσουν με διάφορες γαρνιτούρες. Εγώ ευχαριστώ δεν θα πάρω…
Οι λουκουμάδες εδώ δεν σερβίρονται με μέλι, αλλά με άχνη ζάχαρη και είναι κομμάτι πιο μπαμπάτσικοι από τους δικούς μας και τους λένε quarkballchen.
Αν δεν είσαι του γλυκού, υπάρχουν και τυρένιοι λουκουμάδες, είναι η αλμυρή εκδοχή τους. Στο ίδιο περίπτερο θα βρεις και pretzel.
Τον καφέ σου μπορείς να τον συνοδεύσεις με βέλγικες βάφλες. Οι γαρνιτούρες είναι πολλές, με κρέμα βανίλια και κεράσια, με σαντιγί σκέτη ή παρέα με eggnog και σοκολάτα, ό,τι τραβάει η όρεξή σας.
Τα Kaizerschmarrn είναι ένα είδος pancake και το αγοράζεις κι αυτό με διάφορες γαρνιτούρες.
Τα reuburger είναι κάτι ψωμάκια προζυμένια, σαν μικρές πίτσες από μαύρο αλεύρι, γεμισμένα με κατσικίσιο τυρί, φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένο χοιρομέρι. Είναι πάντα φρεσκοψημένα στον ξυλόφουρνο που δεν προλαβαίνει να ψήνει όλη μέρα.
Οι σούπες έχουν το δικό τους περίπτερο και τις βρίσκεις κάθε μέρα σε 3-4 επιλογές. Κοτόπουπα, πατατόσουπα, κίτρινης φακής για παράδειγμα. Αλλάζουν κάθε τόσο.
Το στρούντελ είναι μια κατηγορία μόνο του κι ως εκ τούτου έχει δική του «πτέρυγα» εδώ και θα το βρεις σε διάφορες εκδοχές: με μήλο, με κεράσια και αχλάδια ή αλμυρό με μεσογειακή γέμιση.
Εκτός από street food θα βρείτε σε κάποια περίπτερα με διάφορες ντελικατσίες, όπως ωραίες ελβετικές γραβιέρες, τυριά και αλλαντικά (μέχρι και από ελάφι) από το Τυρόλο της Αυστρίας, σολομό καπνιστό και πέστροφα, αλλά κι άλλα παστά και καπνιστά ψαρικά.
Αυτά θα τα αγοράσετε με το ζύγι για το σπίτι. Θα βρείτε ακόμη περίπτερα με ζαχαρωμένους ξηρούς καρπούς, με gingerbreads διακοσμημένα, με τσάι, με ξύδια, με μαρμελάδες, με λικέρ, με καραμέλες.
Αφήνω τελευταίο το περίπτερο της Bea με τις χειροποίητες σοκολάτες της. Από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Νοέμβρη μπαίνει στην παραγωγή για να φτιάξει σοκολάτες ειδικά για αυτή την χριστουγεννιάτικη αγορά.
Το εργαστήρι της βρίσκεται στην Αnnaburg μια μικρή γερμανική πόλη και φτιάχνει σοκολάτες για να τις φας, για να κάνεις μπάνιο μαζί τους ή για να την πιεις. Άσπρες, γάλακτος και μαύρες σοκολάτες με γεύσεις που να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.
Με βάση τη λευκή σοκολάτα και αληθινά κόκκινα φρούτα όπως φράουλες, μύρτιλα, φραμπουάζ ή μαύρες με ροζ πιπέρι, με διάφορους ξηρούς καρπούς, με τσάι μάτσα, με ροδοπέταλα. Με κουρκουμά και τζίντζερ είναι η αγαπημένη μου!
Όσα νόστιμα πράγματα κι αν δοκίμασα στην Gendarmenmarkt η καρδιά μου ανήκει σε ένα από τα εσωτερικά περίπτερα της έκθεσης που πουλάει χειροποίητα κοσμήματα. Θα περιαυτολογήσω, αλλά για μένα το πιο πολύτιμο κόσμημα είναι η δημιουργός τους Lilian Syrigou. Τις δημιουργίες της θα βρείτε και στο e-shop της, εδώ