Σε ξεχωριστό άρθρο μου αναφέρθηκα γενικότερα στα τοπικά φαγητά και γλυκά της Ρόδου, εδώ παραθέτω 3 βιωματικές γαστρονομικές εμπειρίες από εστιατόρια του νησιού.
Εστιατόριο Μαυρίκος στην Λίνδο
Τα αδέρφια Δημήτρης και Μιχάλης Μαυρίκος, δυο καλοσυνάτοι γίγαντες της ελληνικής εστιατορικής σκηνής, κρατούν σταθερή την αξία της ποιότητας από το 1933 που ξεκίνησε τη λειτουργία του το εστιατόριο με τον παππού Μαυρίκο στο τιμόνι της επιχείρησης. Ιστορικό εστιατόριο ο Μαυρίκος με διακρίσεις επί διακρίσεων, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Λίνδου και στεγάζεται μέσα σε ένα νεοκλασικό κτήριο με βοτσαλωτή αυλή και παραδοσιακές καμάρες. Σεφ είναι ο Δημήτρης που έχει κάνει σπουδές στην Ιταλία, αλλά μαγειρεύει κλασσικά την ελληνική κουζίνα με ιταλικές επιρροές και τη φρεσκάρει με μικρές σύγχρονες πινελιές. Ο Μιχάλης έχει ρόλο οικοδεσπότη και τον συναντάς στο καλωσόρισμα και στα κουμάντα. Μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων που επισκεφτήκαμε το νησί, είχαμε την τύχη και την τιμή να μας ανοίξουν το σπίτι τους στη Λίνδο, ένα μοναδικής ομορφιάς καπετανόσπιτο και να μας υποδεχτούν με μια απρόσμενα ανοιχτή αγκαλιά κι ένα τραπέζι στρωμένο με λογιών λογιών μεζέδες και καλούδια. Μια φιλοξενία πέρα από κάθε προσδοκία που θα θυμάμαι πάντα. Ανοιχτές πόρτες, ανοιχτές καρδιές, ανοιχτά μυαλά και πιάτα γεμάτα με μοναδικές τοπικές γεύσεις: ντομάτα, αγγούρι, ελιά, ψωμί ζυμωτό, γιαπράκια, πουρές από ρεβίθι, αυθεντικό συμιακό γαριδάκι τηγανιτό και πατέ, λακάνη το εκπληκτικό ροδίτικο φαγητό, κρέας ψημένο ολονυχτίς στον ξυλόφουρνο παρέα με ρεβίθι, πλιγούρι και ντομάτα μέσα σε μεγάλο ανοιχτό πήλινο σκεύος που μοιάζει με λεκάνη!
Πληροφορίες: Κεντρική πλατεία Λίνδου, τηλ. 2244 031232
Η παράγκα του Γιάννη στα Απόλλωνα
Ο Γιάννης Ευθυμίου σπούδασε μαγειρική και ζαχαροπλαστική και δούλεψε για χρόνια στα ξενοδοχεία όπως οι μισοί και πλέον Ροδίτες. Μέχρι που τα άφησε όλα και πήρε ένα πιο προσωπικό δρόμο στη γαστρονομία. Σε ένα ιστορικό κτήριο στο χωριό Απόλλωνα που κάποτε φιλοξενούσε την ιταλική λέσχη των αξιωματικών, που ανήκει στην οικογένεια της γυναίκας του, έφτιαξε μια μοναδική εστιατορική πρόταση που ονομάζει Μαγειροτεχνείο και πραγματοποιείται μέσα στους 5 ξυλόφουρνους που έχουν φτιάξει μέσα κι έξω από το μαγαζί. Σύσσωμη η οικογένεια σε ένα νόστιμο αγώνα. Στις γάστρες, τις σχάρες και τα τσουκάλια μπαίνουν ντόπια υλικά, οι ξυλόφουρνοι ξεφουρνίζουν ζυμωτά ψωμιά και μυθικής νοστιμιάς φαγάκια. Τα πάντα σερβίρονται σε πήλινα πιάτα, μπολ και ποτήρια φτιαγμένα ειδικά για την «παράγκα» τους. Η διακόσμηση ρουστίκ με κάμποσα ροδίτικα κεραμικά, καλάθια, αποξηραμένα βότανα, πολλά κεντητά και πλεκτά και τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού κατεβαίνουν εξ’ ουρανού, μέσα σε ένα φανάρι με τροχαλία. Προηγουμένως βέβαια θα έχεις χορτάσει με αυθεντικές γεύσεις της ροδίτικης κουζίνας. Γιατί θα σε υποδεχτούν με ζεστή τραχανόσουπα και χειροποίητα ψωμιά τοποθετημένα επάνω σε γλυφόνι, ασκινό, κλαδιά μυρτιάς και αλεσφακιά, γιαπράκια και πιταρούδια, φασολάκια σαλάτα με σκορδόκρεμα, αρνάκι καπαμά με πλούσια γέμιση, κατσικάκι με ρεβίθια, παστασούτα με χειροποίητα ζυμαρικά και μυζήθρα, καραβόλους γιαχνί. Παραλίγο να ξεχάσω τις κουταλόπιτες με μέλι, κάτι λουκουμάδες από ζυμάρι ψωμιού…
Πληροφορίες: τηλ.: 2246 091247, 6946287309, www.paraga-apollona.gr, facebook.com/paragarestaurant
Angela castle στην παλιά πόλη
Ο γνωστός Γιάννης Κατσιμπράκης που γνωρίσαμε από το εστιατόριο Αλέξης, τα τελευταία χρόνια μαγειρεύει σε μια μικρή, σχεδόν οικιακή κουζίνα ένα θαλασσινό μενού μέσα σε ένα μεσαιωνικό κτήριο της Παλιάς Πόλης που έχει μετατρέψει σε εστιατόριο η ανιψιά του. Μοναδική εμπειρία, σαν να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με την ιστορία της πόλης. Το μενού εδώ δεν είναι συγκεκριμένο, ανάλογα με το τι έβγαλε η θάλασσα προσαρμόζεται κι αυτό. Δοκιμάσαμε χτένια με κρέμα, ωραία σπιτική λακέρδα, μύδια αχνιστά, τόνο μαριναρισμένο και άλλα ωραία. Στο τέλος γλυκαθήκαμε με σλουρπ πανακότα αρωματισμένη με μαστίχα διακοσμημένη με γλυκό βύσσινο και φιστίκι Αιγίνης.
Πληροφορίες: Αγίου Φανουρίου 71, Παλιά πόλη, τηλ.: 2241 030665