«Σχεδόν 50 χρόνια» τραγουδάει η Χαρούλα Αλεξίου, άλλα τόσα και το Μαγειρείο-Ψητοπωλείο του Μαρτίνη ψήνει, μαγειρεύει και σερβίρει ακατάπαυστα μεσημέρι βράδυ στις ευρύχωρες σάλες και στον όμορφο κήπο του από τώρα και μετά που ο ανοίγει ο καιρός. Κι αν δεν θέλεις να βγεις, σου στέλνει το φαγητό σε πακέτο στο σπίτι. Τυχεροί οι Πατησιώτες…
Κατεβαίνοντας την Πατησίων προς Αθήνα θα τον βρεις στο δεξί σου χέρι, πριν την εκκλησία του Αγίου Λουκά. Αν είσαι πεζός οι μυρωδιές θα σε πάρουν απ’ τη μύτη και θες δε θες μια μικρή λιγούρα θα την πάθεις. Ο Μαρτίνης είναι εκεί από το 1969. Αρχικά άνοιξε σαν ψητοπωλείο δίπλα στον Κινηματογράφου Σελέκτ. Λίγο αργότερα μετεγκαταστάθηκε ως Ψητοπωλείο-Εστιατόριο των Αδελφών Μαρτίνη στο χώρο του ιστορικού Καφενείου Σκοτίδα.Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, όχι όμως το κέφι των ανθρώπων που το κρατάνε φρέσκο και ζωντανό στις επάλξεις. Οικογενειακή υπόθεση βλέπετε. Τρεις γενιές κι όλες παρούσες με αρχηγούς τον παππού Χρήστο, το γιο Κώστα και τον εγγονό Χρήστο Μαρτίνη. Οι δυο Χρήστοι, παππούς κι εγγονός στην κουζίνα πλάι στο σεφ Βασίλη Σπανογιάννη.
Το μαγαζί το ξέρω χρόνια, 25 τουλάχιστον, αλλά δεν είχε τύχει ποτέ να φάω εκεί. Μια φορά μόνο σταμάτησα και πήρα σουβλάκια για το σπίτι, επιστρέφοντας από κάποιο γιατρό που έχει το ιατρείο του λίγο πιο πάνω. Πρόσφατα δοκίμασα το φαγητό του και εντυπωσιάστηκα πραγματικά. Από την ποικιλία, τη γεύση και την ποιότητα. Ελληνική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο που ώρες ώρες γίνεται πιο μεσογειακή κι αποκτά πινελιές δημιουργικότητας. Κατά τα άλλα, λαδερά, μαγειρευτά, σούπες, όσπρια, ψαρικά, κρεατικά και ψητά όπως τα θέλει η παράδοση και όλα τους λουκούμι. Φρεσκοτηγανισμένη η πατάτα τους, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις σαλάτες και από σούβλα; Ανάσταση! Ιδιαίτερη μνεία στο μοσχαράκι της κατσαρόλας με πιλάφι και στο κοντοσούβλι. Άριστα δέκα! Γιατί κακά τα ψέματα, ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς…