Ένα υπέροχο κέικ κατάλληλο για σνακ. Θα συνοδεύσει το κρασί και την μπίρα σας με τον καλύτερο τρόπο.
Υλικά για μια κανονική φόρμα με τρύπα στη μέση
- 6 αβγά
- 350γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 1 κουτ. για το κρεμμύδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
- 100γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 150γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 150γρ. bleu cheese
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο
Εκτέλεση
- Σοτάρετε το κρεμμύδι σε 1 κουτ. σούπας βούτυρο, μέχρι να πάρει χρώμα και το αφήνετε στην άκρη. Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε τη φόρμα σας. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC.
- Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το υπόλοιπο βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ όταν γίνει αφράτο και ομοιογενές το μίγμα σας.
- Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το θυμάρι και το ρίχνετε λίγο λίγο σαν βροχή στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτετε τη γραβιέρα, τα σύκα, τα καρύδια, το κρεμμύδι και τέλος το μπλε τυρί λιωμένο με το πιρούνι.
- Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει. Ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχετε μετά τα 50 λεπτά βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα κι αφήνετε να κρυώσει πριν το σερβίρετε.