Το παστέλι είναι ένα γλύκισμα που φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα. Το πιο υγιεινό από όλα θα μπορούσαμε να πούμε αφού τα υλικά του είναι δύο και 100% φυσικά: σουσάμι και μέλι, αν και κάποιες φορές του προσθέτουν και ζάχαρη. Το παστέλι μπορεί να είναι μαλακό, τραγανό ή αφράτο. Είναι μακράν το πιο υγιεινό σνακ, που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμη και από όσους νηστεύουν, τους vegetarian, όχι όμως και από τους vegan αφού περιέχει μέλι. Το παστέλι μπορεί να αρωματιστεί με μπαχαρικά, ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού ή περγαμόντου και να εμπλουτιστεί με ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, σπόρους και άλλα ωραία. Της Καλαμάτας είναι πολύ διάσημο και το πουλάνε σε δύο τύπους, μαλακό και τραγανό. Της Θεσσαλονίκης είναι τραγανό και υπέροχο. Στη Ρόδο το λένε μελεκούνι, το αρωματίζουν με μπαχαρικά και πορτοκάλι, του προσθέτουν αμύγδαλο και το κόβουν σε ρόμβους. Θεωρείται το γλυκό του γάμου αλλά το προσφέρουν και σε όλες τις γιορτές και τις χαρές τους. Στην Αμοργό το προσφέρουν πάνω σε φύλλα λεμονιάς.
Παστέλι φτιάχνουν επίσης στην Κέα και σε όλες τις Κυκλάδες με μικρές παραλλαγές από νησί σε νησί. Στην Άνδρο για παράδειγμα το αφρατεύουν με φρυγανιά και του προσθέτουν ξηρούς καρπούς. Το πιο ωραίο παστέλι πάντως που δεν ήταν ακριβώς παστέλι αλλά μια μπάρα ενέργειας και θυμάμαι ακόμη τη γεύση του, το είχα δοκιμάσει από την Πυλιακή γη. Το έφτιαχνε η Γιάννα Μπαλαφούτη στο εργαστήρι της που δεν υπάρχει πια και ήταν ένας συνδυασμός της ανδριώτικης συνταγής της γιαγιάς της, μαζί με λίγη Μεσσηνία και πολλή από την τρέλα της να το μετατρέψει σε ένα μωσαϊκό ελληνικών προϊόντων (φιστίκι Αιγίνης, κορινθιακή σταφίδα, αμύγδαλο Βόλου κλπ).
Το δικό μου παστέλι είναι απλό και εύκολο, χωρίς μπαχαρικά, μόνο λίγα φουντούκια του πρόσθεσα, έτσι γιατί ήθελα να κάνω λίγο πιο ενδιαφέρουσα την υφή του. Δοκιμάστε να το φτιάξετε κι εσείς, είναι πραγματικά πολύ εύκολο!
Υλικά
- 400γρ. σουσάμι
- 70γρ. αμύγδαλα ή φουντούκια (προαιρετικά)
- 400γρ. μέλι
Εκτέλεση
- Βάζετε το σουσάμι και τα φουντούκια σε ευρύχωρο τηγάνι και τα καβουρντίζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για να μην καεί. Θα σας πάρει γύρω στα 10 λεπτά.
- Παράλληλα βάζετε το μέλι σε κατσαρόλα να βράσει μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 122οC.
- Ρίχνετε όλο μαζί το καβουρντισμένο σουσάμι στο μέλι και συνεχίζετε να ανακατεύετε στη φωτιά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα που θα ξεκολλάει εύκολα από την κατσαρόλα.
- Μεταφέρετε το παστέλι πάνω σε επιφάνεια σιλικόνης ή σε λαδόκολλα και μετά από λίγο αφού κρυώσει κάπως, τοποθετείτε ένα κομμάτι λαδόκολλα από πάνω και το πιέζετε με το χέρι σας να κάτσει λίγο. Παίρνετε πλάστη και το ισιώνετε δίνοντάς του σχήμα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο με πάχος μισό δάχτυλο.
- Τραβάτε τη λαδόκολλα και με το ροδάκι της πίτσας ή με μαχαίρι χαράζετε το παστέλι σε κομμάτια μακρόστενα, τετράγωνα ή όποιου σχήματος προτιμάτε. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν χωρίσετε τα κομμάτια εκεί που χαράξατε.
- Διατηρείτε το παστέλι σε δροσερό μέρος. Αν θέλετε τυλίγετε το κάθε κομμάτι χωριστά σε σελοφάν.