Μια παραλλαγή του αγαπημένου γλυκού, αλμυρή αυτή τη φορά και άκρως ενδιαφέρουσα που φτιάχνεται μέσα σε λίγα λεπτά.
Το κιουνεφέ είναι ένα ανατολίτικο γλυκό στα όρια του μη γλυκού αφού πρόκειται για ένα ιδιότυπο «σάντουιτς» από αφρατεμένο και βουτυρωμένο κανταΐφι το οποίο γεμίζεται με ένα μίγμα τριμμένου τυριού που λέγεται dil peyniri,το οποίο πουλιέται σε κορδόνια αποκτάει ελαστικότητα και λιώνει με τη θερμοκρασία –όπως και η μοτσερέλα-και μετά αργοψήνεται σε κάτι ειδικά τηγάνια μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Στη συνέχεια το γλυκό σιροπιάζεται γενναιόδωρα με κρύο αρωματικό σιρόπι και σερβίρεται με ψιλοκομμένο φιστίκι. Επί της ουσίας είναι ένα γλυκό της ώρας. Οι παραλλαγές του βέβαια είναι πολλές, με πιο συνηθισμένες αυτές που το κιουνεφέ γεμίζεται με λευκά τυριά και ψήνεται στο φούρνο. Στη δική μου παραλλαγή αφρατεύω το κανταΐφι, το βουτυρώνω, το γεμίζω με ένα μίγμα από τριμμένη μοτσαρέλα και μπλε τυρί και το ψήνω στο τηγάνι. Το σερβίρω ζεστό με καρύδια. Η δοσολογία που σας δίνω είναι αρκετή για δύο κιουνεφέ των τεσσάρων κομματιών το καθένα ή για 8 συνολικά, αν προτιμάτε.
Υλικά για 2 τεμάχια
- 250γρ. κανταΐφι
- 100γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
- 200γρ. Μozzarella Arla τριμμένη
- 100γρ. Castello Danablu λιωμένο με πιρούνι
- Μερικά καρύδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Τοποθετείτε το κανταϊφι μέσα σε μια λεκανίτσα και το αφρατεύετε με τα δυο σας χέρια.
- Βάζετε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι να λιώσει και το ρίχνετε τμηματικά στο κανταϊφι το οποίο τρίβετε με τα δάχτυλα ώστε να βουτυρωθεί καλά και το βούτυρο να το πιάσει παντού.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε το μπλε τυρί με την τριμμένη μοτσαρέλα.
- Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί πολύ καλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και στρώνετε τον πάτο του με το ¼ του βουτυρωμένου κανταϊφιού. Απλώνετε από πάνω το μισό μίγμα του τυριού όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε και σκεπάζετε με άλλο ¼ βουτυρωμένου κανταϊφιού.
- Σιγοψήνετε μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα το κανταΐφι και αφού ελέγξετε με μια σπάτουλα πως είναι έτοιμο το κανταΐφι από κάτω, το γυρίζετε με τη βοήθεια πιάτου να ψηθεί και από την πάνω μεριά.
- Όταν ψηθεί και από την άλλη μεριά το σερβίρετε σε πιατέλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά σας.
- Πασπαλίζετε με λίγο μείγμα τυριού και καρύδια και σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.