Απέφευγα τα τηγανητά αβγά γιατί νόμιζα πως χρειάζονται πολύ λάδι για να τηγανιστούν μέχρι που η Ελένη Ψυχούλη με έμαθε να τα ψήνω με μια κουταλιά μόνο λάδι. Τα πράγματα είναι απλά. Ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι χρειάζεσαι. Το σκεπάζεις με καπάκι και το αβγό ψήνεται με ελάχιστο λάδι χωρίς να κολλάει, ενώ ταυτόχρονα ψήνεται κι από πάνω με τον ατμό. Αυτή είναι η αγαπημένη μου συνταγή να σερβίρω τα τηγανητά αβγά: Πάνω σε φρυγανισμένες φέτες χωριάτικου ψωμιού, αλειμμένες με πολτό αβοκάντο, παρέα με ρόκα και ντοματίνια. Κι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσει μια τέλεια Κυριακή. Μοιραστείτε την απόλαυση στο τραπέζι με τους αγαπημένους σας και θα με θυμηθείτε.
Υλικά για 2 άτομα
- 2 φέτες χωριάτικο ψωμί με προζύμι, όσο πιο λεπτές γίνεται
- 2 αβγά
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 αβοκάντο μεγάλο και ώριμο
- ½ λεμόνι, το χυμό
- 50γρ. φέτα
- μερικά ντοματίνια
- μερικά φύλλα ρόκας
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγετε το αβοκάντο κατά μήκος στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρείτε τη σάρκα του. Τη ρίχνετε σε ένα μπολ, προσθέτετε το χυμό από το λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο κι ανάλογο αλάτι. Πολτοποιείτε το αβοκάντο με ένα πιρούνι κι ανακατεύετε τη φέτα.
- Φρυγανίζετε τις φέτες του ψωμιού στη φρυγανιέρα ή στην τοστιέρα και τις αλείφετε με το πολτό του αβοκάντο.
- Τηγανίζετε τα αβγά: Μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το βάζετε στη φωτιά να ζεσταθεί. Σπάζετε μέσα τα αβγά και σκεπάζετε με καπάκι. Όταν ψηθούν τα αβγά και από πάνω, τα βγάζετε με σπάτουλα και τα τοποθετείτε πάνω από το ψωμί. Αλατοπιπερώνετε.
- Διακοσμείτε το πιάτο με ντοματίνια κομμένα στη μέση και φύλλα ρόκας και σερβίρετε αμέσως.
Σημείωση:
Μερικές φορές φτιάχνω το ίδιο πιάτο και για μεσημεριανό. Στις μεγάλες πείνες διπλασιάζω τα αβγά και το ψωμί και έχω ένα χορταστικό γεύμα μαζί με τη σαλάτα του.
2 comments
Δε μου αρέσει καθόλου το αβοκαντο. Το έφτιαξα όμως σύμφωνα με τη συνταγή και ενθουσιάστηκα. Πολύ καλό!
Xαίρομαι που σας άρεσε