Μια πίτα λεπτή σε πάχος και μετρημένη σε όλα της, φτιαγμένη με λίγα καλά υλικά μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα ακόμη κι εσένα. Όταν μάλιστα οι πιπεριές είναι από το μποστάνι που πρώτη φορά έχεις στη ζωή σου κι η φέτα κατσικίσια από το μικρό τυροκομείο του Λαύκου, τότε ντρέπεσαι να χρησιμοποιήσεις έτοιμο φύλλο και ανοίγεις το δικό σου. Αν μάλιστα φτιάξεις τη ζύμη από την προηγούμενη με το κατάλληλο αλεύρι θαρρείς κι ανοίγει μόνο του…
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 30εκ.
Για το σπιτικό φύλλο:
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
- 2 κουτ. σούπας τσίπουρο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων.
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- νερό όσο σηκώσει η ζύμη
Για τη γέμιση:
- 4-5 πιπεριές σε διάφορα χρώματα σε καρέ κομμάτια
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 400γρ. φέτα κατσικίσια σπασμένη με το χέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
- Βασιλικό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε τη ζύμη από την προηγούμενη: Μέσα σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το τσίπουρο, το λάδι και λίγο νερό. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι, προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Τη δουλεύουμε λίγο ακόμη σε αλευρωμένο πάγκο, διπλώνοντάς τη ξανά και ξανά να πάρει κυλινδρικό σχήμα. Την μεταφέρουμε μέσα σε αλευρωμένο μπολ, σκεπάζουμε κι αφήνουμε στο ψυγείο.
- Την άλλη μέρα ετοιμάζουμε τη γέμιση σοτάροντας τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια μέσα σε ευρύχωρο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανοίγουμε τα φύλλα ως εξής: Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε στα τέσσερα και πλάθουμε 4 μπάλες που αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο και την πρώτη μπάλα ζύμης και με τον πλάστη ρολάρουμε, πιέζουμε και ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο, γυρίζοντας τη ζύμη πότε από τη μια και πότε από την άλλη, πασπαλίζοντας όταν χρειάζεται με επιπλέον αλεύρι ώστε να μην κολλά στον πλάστη, μέχρι να φτιάξουμε ένα λεπτό και στρογγυλό φύλλο σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή του ταψιού. Το τυλίγουμε πάνω στον πλάστη μας και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC
- Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο ξεδιπλώνοντάς το από τον πλάστη και καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Αφήνουμε να εξέχει λίγο από το ταψί. Με ένα πινέλο το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Μετά ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο και το στρώνουμε τσαλακωτά από πάνω του.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο ταψί τις πιπεριές με τα κρεμμυδάκια και μοιράζουμε από πάνω ομοιόμορφα την φέτα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
- Ανοίγουμε δύο φύλλα ακόμα και τα απλώνουμε από πάνω τσαλακωτά σκεπάζοντας τη γέμιση. Ενώνουμε τις άκρες των πάνω και των κάτω φύλλων και στρίβουμε τις ενώσεις για να φτιάξουμε ένα κορδόνι γύρω γύρω. Το λαδώνουμε πολύ καλά όπως και όλη την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζουμε σε κομμάτια και την ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε την πιπερόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το φύλλο της. Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε την πίτα να «σταθεί» για 15-20 λεπτά πριν την σερβίρουμε.