Το φύλλο ήταν φρέσκο και εξαιρετικής ποιότητας από το εργαστήριο της Ειρήνης Πρινιωτάκη. Όμως πόσο να αντέξει κι αυτό στη συντήρηση που είχα ξεχάσει να το βάλω στην κατάψυξη; Έτσι έχασε την ελαστικότητά του και τα ρολάκια με λουκάνικο που σχεδίαζα να κάνω δεν έγιναν ποτέ. Αυτά τα ψιλοξεραμένα φύλλα όμως έκαναν στο πικάντικο τρικαλινό λουκάνικο με πράσο και το ανθότυρο από τη Σύρο ένα πολύ επιτυχημένο συνοικέσιο από το οποίο προέκυψε μια ελαφρώς πατσαβουριαστή πιτούλα, όπου όλοι έγλυφαν τα δάχτυλά τους και κανένας δεν κατάλαβε την γκάφα μου…
Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι Δ: 25 Χ 35 εκ.
- 450γρ. φύλλα κρούστας (περίπου)
- 400γρ. ανθότυρο
- 1 μεγάλο λουκάνικο Τρικάλων με πράσο ή άλλο πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο
- 1 ½ φλιτζάνι γάλα
- 3 αβγά
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στου 175οC. Αλείφετε τα μισά φύλλα ένα ένα με
λίγο ελαιόλαδο, τα σουρώνετε και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο όπως είναι πατσαβουριασμένα μέσα σε ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ35εκ. Βάζετε το ταψάκι στο φούρνο να ψηθούν ελαφρά και να πάρουν λίγο χρώμα τα φύλλα. - Αφαιρείτε την επικάλυψη του λουκάνικου και το πολτοποιείτε στο μούλτι. Το ρίχνετε σε ένα μπολ, προσθέτετε και σπάζετε το ανθότυρο με πιρούνι. Ρίχνετε ένα αβγό και το μαϊντανό και ανακατεύετε τα υλικά. Βγάζετε τότε το ταψάκι από το φούρνο μοιράζετε το μίγμα που φτιάξατε πάνω από τα τσαλακωμένα φύλλα και σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, πατσαβουριάζοντάς τα επίσης ένα προς ένα.
- Χτυπάτε τα υπόλοιπα αβγά μέσα σε ένα μπολ με το σύρμα. Προσθέτετε το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε λίγο ακόμη να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μείγμα. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνετε μείγμα και περιχύνετε τα φύλλα παντού, μοιράζοντάς το ομοιόμορφα.
- Βάζετε το ταψάκι ξανά στο φούρνο και ψήνετε την πατσαβουρόπιτα για ένα μισάωρο ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα δηλαδή.
- Σερβίρετε την πατσαβουρόπιτα ζεστή ή χλιαρή κόβοντας σε κομμάτια.