Μεγάλη αγάπη έχω στο πράσο. Δίνει μια γήινη γλύκα σε κάθε πιάτο, σε κάθε γέμιση που συμμετέχει. Εδώ γεμίζει μια εξαιρετικά νόστιμη τάρτα μαζί με πικάντικο τυρί και σύγκλινο Μάνης. Φτιάξτε τη σε μεγάλο μέγεθος ή σε ατομικά ταρτάκια, είναι εξίσου απολαυστική.
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 24εκ.
- 250γρ. αλεύρι μαλακό
- 125γρ. βούτυρο Lurpak σε κυβάκια
- 1 μικρό αβγό
- Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 2 πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος σε φέτες
- 150γρ. σύγκλινο Μάνης ή μπέικον ψιλοκομμένο
- 200ml κρέμα γάλακτος Arla
- 200γρ. γιαούρτι
- 150γρ. Regato Arla τριμμένο
- 3 αβγά
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ, αλατίζουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί το βούτυρο και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας ξεκινάμε να τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνει η ζύμη σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το αβγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στον πάγκο με το χέρι, προσθέτοντας 1 κουταλιά κρύο νερό αν χρειαστεί μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε ψυγείο για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόκολλας και την ανοίγουμε σε χοντρό στρογγυλό φύλλο με τον πλάστη. Στρώνουμε την ταρτιέρα με αυτό φροντίζοντας να εφαρμόζει τέλεια.
- Τρυπάμε τη ζύμη παντού με πιρούνι, κόβουμε ό,τι περισσεύει με την ανάποδη του μαχαιριού και την αφήνουμε στην κατάψυξη μαζί με την ταρτιέρα για 10 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ξεπλένουμε πολύ καλά τα κομμένα πράσα για τυχόν χώματα και ύστερα τα αχνίζουμε με 1-2 κουταλιές νερό. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μετά το σύγκλινο. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμη και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
- Προψήνουμε τη ζύμη στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά μόνη της. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αβγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το περισσότερο τυρί και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε μέσα το σοταρισμένο πράσο και το σύγκλινο.
- Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση. Πασπαλίζουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να κάνει κρούστα η τάρτα.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημείωση:
Αν σας περισσέψει ζύμη φτιάχνετε με αυτή ατομικές ταρταλέτες. Μάλιστα αν σκέφτεστε να την προσφέρετε σε κάποιο επίσημο ή φιλικό τραπέζι σαν πρώτο πιάτο είναι προτιμότερο να τη φτιάξετε σε ατομικές φόρμες.
Το καλό φαγητό αξίζει lurpak