Η δική μου εκδοχή της καρμπονάρας είναι αρκετά κοντά στην αυθεντική, αλλά αυθεντική δεν είναι, αφού χρησιμοποίησα ελληνικά υλικά και πιο συγκεκριμένα σύγκλινο Μάνης και κρητικό ξερό ανθότυρο. Είναι όμως μούρλια!
Εμβληματικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας η καρμπονάρα, που με κάποιον τρόπο συνδέεται με τους ανθρακωρύχους (carbonari) που δούλευαν στα βουνά της περιοχής του Lazio (γύρω απ’ τη Ρώμη) αν και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς έγινε αυτό. Το σίγουρο είναι πως η καρμπονάρα έγινε διάσημη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιθανόν χάρη στους Αμερικανούς στρατιώτες που αγαπούσαν τα αβγά και το μπέικον κι έτσι τους τα συνδύασαν με μια παραδοσιακή ιταλική συνταγή που φτιαχνόταν με ζυμαρικά, αβγό και τυρί προσθέτοντας στη θέση του μπέικον το δικό τους γκουαντσιάλε. Μιλώντας για την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα θα διαπιστώσουμε πως δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που λέμε στην Ελλάδα καρμπονάρα και φτιάχνεται με 4 μόλις υλικά πλην του αλατοπίπερου. Δηλαδή σπαγγέτι ή κάποιο άλλο ζυμαρικό, γκουαντσιάλε (αλλαντικό από χοιρινά μάγουλα που μοιάζει με μπέικον), φρέσκα αβγά και τυρί πεκορίνο Ρομάνο. Ούτε λόγος για κρέμα γάλακτος!
Υλικά
- 500γρ. λινγκουίνι ή σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
- 5 κρόκους πολύ φρέσκων αβγών
- 150γρ. σύγκλινο ή γκουαντσιάλε ή μπέικον ολόκληρο κομμάτι κομμένο σε κυβάκια
- 100γρ. ξερό ανθότυρο τριμμένο ή Πεκορίνο Ρομάνο ή παρμεζάνα + επιπλέον για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
- Στο μεταξύ ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το αλλαντικό της επιλογής μας μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει ελαφρώς τραγανό.
- Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας μια κούπα από το νερό που έβρασαν. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα σουρωμένα ζυμαρικά, τα αναμιγνύουμε με το αλλαντικό και σβήνουμε τη φωτιά.
- Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με το τριμμένο τυρί και λίγο αλατοπίπερο. Προσθέτουμε λίγο λίγο όσο καυτό μακαρονόνερο χρειαστεί μέχρι να γίνει μια ωραία κρεμώδης σάλτσα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά τη σάλτσα των αβγών στο τηγάνι με τα ζυμαρικά ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος αν το θεωρούμε απαραίτητο, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη για να αποκτήσει ακόμη πιο κρεμώδη υφή η μακαρονάδα σας.
- Σερβίρουμε την καρμπονάρα ζεστή, προσθέτοντας επιπλέον τριμμένο τυρί και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
1 comment
[…] Επική μακαρονάδα για οικογενειακά τραπέζια και εξαιρετικές περιπτώσεις που θέλεις να ευχαριστήσεις τους καλεσμένους σου. […]