Την Aμαλί Κεράσματα, κατά κόσμον Αμαλία Μπίρτσα τη γνώρισα από την Ελένη Ψυχούλη και γοητεύτηκα από τα ξίδια της. Τα δοκίμασα σε σαλάτες και φαγητά, αλλά είπα να φτιάξω μαζί τους κι ένα γλυκό. Το ’πα και το ’κανα: Δροσερή και πανάλαφρη πανακότα γιαουρτιού σερβιρισμένη με μια ωραία γλυκόξινη σάλτσα από φρούτα του δάσους πειραγμένη με λίγο ξύδι βατόμουρου να της δίνει ένταση και να την κάνει γλυκόξινη και διαπεραστική, να σου ξυπνάει τον εγκέφαλο…
Υλικά για 5-6 άτομα:
- 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% ή πλήρες αν το προτιμάτε
- 100γρ. γάλα αγελαδινό ή κατσικίσιο
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 80-100γρ. ζάχαρη
- 6 ζελατίνες μικρές (10γρ.)
Για τη σάλτσα:
- 150γρ. φρούτα του δάσους κατεψυγμένα ή φρέσκα
- 75γρ. ζάχαρη
- 50mlξύδι βατόμουρο
Εκτέλεση
- Μουλιάζετε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό για 5-6 λεπτά να φουσκώσει. Βάζετε το γάλα να κάψει και διαλύετε μέσα τη ζελατίνα.
- Ρίχνετε το μείγμα σε μπολ περνώντας το από σουρωτήρι και ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και μετά την κρέμα γάλακτος αφού την ζεστάνετε κι αυτή καλά μέχρι να κάψει καλά, χωρίς όμως να πάρει βράση. Συμπληρώνετε και το γιαούρτι και ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί.
- Μοιράζετε το μείγμα της πανακότας σε μπολ ή σε ατομικές φόρμες και τις αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η πανακότα.
- Για τη σάλτσα: Βάζετε τα βατόμουρα σε ένα τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξύδι και βράζετε μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι της σάλτσας. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρετε τη σάλτσα σε μπολ.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε ξεφορμάρετε τις πανακότες σε πιάτα, βουτώντας τις φόρμες σε ζεστό νερό. Προσθέτετε από πάνω κουταλιές από τη σάλτσα βατόμουρων και σερβίρετε.
Πληροφορίες: Το αμαλί ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ είναι το παρασκευαστήριο – παντοπωλείο της Χαλκίδας με τα υπέροχα ξύδια και όχι μόνο. Το βασικό προϊόν με το οποίο ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου η Αμαλία, είναι το οπωρικόν ξύδι -όνομα είναι δικής της έμπνευσης- και είναι ξύδι αρωματισμένο με φυσικό τρόπο με φρούτα ή βότανα όπως ρόδι, βατόμουρο, κράνο, φράουλα από ερυθρά και δυόσμο, κυδώνι από λευκά παραδοσιακά με τη συνταγή που τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες της. Τα μοναδικά αυτά ξύδια ταιριάζουν σε σαλάτες, μαρινάδες και φαγητά όπως: κοκκινιστά κρέατα, κιμάδες, όσπρια, sauces, τσάτνεϊ ή για τους πιο τολμηρούς σε γλυκά, κάνοντας το πιο ταπεινό υλικό να μεταμορφώνεται σε γαστρονομικό γίγαντα και να ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Το οπωρικόν ξύδι αμαλί ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ το βρίσκετε Λεωφ. Χαϊνά 53, Χαλκίδα τηλ. 2221 30 7800.