Το φύλλο βέργας σαφώς και είναι διαφορετικό από το φύλλο κρούστας. Έχει ελαστικότητα αφού τα φύλλα του είναι ανοιγμένα ένα ένα στο χέρι με τον πλάστη, τη βέργα δηλαδή. Ένα από τα λίγα εναπομείναντα εργαστήρια που το φτιάχνουν ακόμα, είναι αυτό της Ειρήνης Πρινιωτάκη στου Ζωγράφου.
Η συνονόματη γιαγιά Ειρήνη έφερε την τέχνη του φύλλου από την Κωνσταντινούπολη όταν ήρθαν το 1936 στην Αθήνα οικογενειακώς. Τρίτη γενιά η Ειρήνη σήμερα έχει ζυμώσει τη ζωή της από μικρό παιδάκι μέσα στα ζυμάρια και τα φύλλα κι εξακολουθεί να δουλεύει το εργαστήριο με συνέπεια και μεράκι. Θα τη βρεις στο πρατήριο του εργαστηρίου στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου και θα σε περιποιηθεί με χαμόγελο και με πολύ κέφι. Θα σου προτείνει το κατάλληλο φύλλο για να φτιάξεις αυτό ακριβώς που θέλεις. Θα σου πει πόση ώρα να αφήσεις εκτός ψυγείου το ζυμάρι για να το νιώσεις στο χέρι σου. Θα σου δώσει και τις συνταγές της που τις έχει φωτοτυπημένες για να σε διευκολύνει. Το φύλλο βέργας όπως είπαμε θα στο προτείνει για να φτιάξεις μια πίτα που μπορείς να κοκορευτείς πως το άνοιξες μόνη με τα χεράκια σου. Ανάλογα το ταψί σου επιλέγεις ανάμεσα στο στρογγυλό ή στο τετράγωνο φύλλο βέργας. Ακόμα θα βρεις φύλλο κρούστας λεπτό αλλά και πιο χοντρό για πίτες χωριάτικες, κανταΐφι, χειροποίητη ζύμη σφολιάτας και κουρού αλλά κι φρεσκοκατεψυγμένες πίτες και πιτάκια διαφόρων ειδών, σχημάτων και γεύσεων για να τα ψήσεις μόνος στο σπίτι. Κι ακόμη κρουασανάκια σοκολάτας, βάση για πίτσα και σπρινγκ ρολς από κρέπα. Αν σας βγάλει ο δρόμος σας στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου σταματήστε να δοκιμάσετε για να καταλάβετε για τι πράγμα σας μιλάω.
2 comments
[…] 4 φύλλα σπιτικά ή έτοιμο χωριάτικο φύλλο του εμπορίου (προτιμήστε βέργας) […]
[…] 4 φύλλα σπιτικά ή έτοιμο χωριάτικο φύλλο του εμπορίου (προτιμήστε βέργας) […]