Είμαι τυχερή γιατί πολύ κοντά στο σπίτι μου έχει το πρατήριο του εργαστηρίου της η Ειρήνη Πρινιωτάκη όπου φτιάχνει εξαιρετικά φύλλα κρούστας, χωριάτικα αλλά και βέργας, τα τελευταία είναι στρογγυλά ανοιγμένα ένα ένα στο χέρι σαν αυτά που ανοίγεις μόνη σου στο σπίτι. Την τέχνη την έφερε από την Κωνσταντινούπολη η γιαγιά Ειρήνη όταν ήρθε στην Αθήνα το 1936. Με το χωριάτικο φύλλο της έφτιαξα αυτή την καταπληκτική μανιταρόπιτα αλλά και ταχινοπιτάκια που θα σας δώσω άλλη μέρα τη συνταγή. Για να επανέλθω στην μανιταρόπιτα, μόνο οι πολύ σκληροπυρηνικοί εχθροί της γεύσης των μανιταριών μπορούν να της πουν «όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω». Είναι εξαιρετική και μπορείτε να την απολαύσετε όλες τις ώρες, σαν πρώτο πιάτο, σαν κολατσιό, σαν ελαφρύ μεσημεριανό μαζί με πράσινη σαλάτα.
Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι διαστ. 25 Χ 35 εκ.
- 6 φύλλα χωριάτικα (350γρ. περίπου)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 500γρ. μανιτάρια πλευρώτους ή άλλα της επιλογής σας
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη σε κυβάκια
- 100γρ. καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον (προαιρετικά)
- 200γρ. κασέρι ή πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 3 αβγά
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Σκουπίζετε με βρεγμένο χαρτί τα μανιτάρια και μετά τα κόβετε σε κυβάκια. Ετοιμάζετε και τα υπόλοιπα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά.
- Ζεσταίνετε στη φωτιά πολύ καλά ένα τηγάνι και όταν κάψει ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια μαζί με τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και την κόκκινη πιπεριά. Σοτάρετε για 8-10 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν τα μανιτάρια και να μισομαγειρευτούν. Στο τέλος προσθέτετε και το ψιλοκομμένο αλλαντικό και ανακατεύετε λίγο. Αλατοπιπερώνετε και μετά τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει η γέμιση πριν ανακατέψετε μέσα τον μαϊντανό.
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175οC. Λαδώνετε καλά το ταψάκι σας με ένα πινέλο και στρώνετε το πρώτο φύλλο, αφήνοντας το να εξέχει από τριγύρω. Ύστερα παίρνετε τα υπόλοιπα 2 φύλλα, τα λαδώνετε ένα ένα στον πάγκο σας, τα διπλώνετε στη μέση και τα τοποθετείτε ένα ένα στον πάτο του ταψιού. Λογικά θα τον καλύπτει όλο. Συνεχίζετε και με το δεύτερο φύλλο και μετά απλώνετε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση των μανιταριών.
- Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα, αλατοπιπερώνετε ελαφρά και προσθέτετε το τριμμένο τυρί. Ρίχνετε με ένα κουτάλι λίγο λίγο το μείγμα του τυριού πάνω από τη γέμιση των μανιταριών και ύστερα παίρνετε τα φύλλα που εξέχουν γύρω από το ταψί και τα φέρνετε πάνω από τη γέμιση. Λαδώνετε τις άκρες τους και στη συνέχεια παίρνετε ένα ένα τα υπόλοιπα τρία φύλλα τα λαδώνετε, τα διπλώνετε στη μέση και τα τοποθετείτε ένα ένα από πάνω. Βρέχετε το χέρι σας κάτω από τη βρύση και πιτσιλάτε την επιφάνεια της μανιταρόπιτας με λίγο νεράκι. Τη χαράζετε σε μερίδες επιφανειακά με κοφτερό μαχαίρι και ύστερα ψήνετε την πίτα σας στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
- Ξεφουρνίζετε την μανιταρόπιτα και αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Info: Παπαδιαμαντοπούλου 84, Ζωγράφου, τηλ.: 2107798035
4 comments
Ευχαριστώ πολύ!
2017-04-12 17:30 GMT+03:00 Disqus :
Με χαρά διαπίστωσα ότι διορθώσατε μία αβλεψία, σε αντίθεση με άλλους που δεν λαμβάνουν υπ’όψη τους τις σωστές παρατηρήσεις των αναγνωστών τους.
Από σήμερα καταχωρηθήκατε στα “αγαπημένα.
Υπεροχη συνταγή!!!!
Η αγαπημένη μου συνταγή μανιταρόπιτας! Αυτή την πίτα φτιάχνω, κάθε φορά που θα μου ζητηθεί μανιταρόπιτα και καμιά άλλη!