Αυτή η αλμυρή αρωματική τάρτα με τα λευκά τυριά και την τραγανή βουτυρένια βάση θα συμπληρώσει το πασχαλινό τραπέζι με τον καλύτερο τρόπο.
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 26εκ.
Για τη ζύμη
- 125γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία δωματίου
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 κρόκο αβγού
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ελάχιστο παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
- 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 κουτ. σούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
- 250γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- 200γρ. γιαούρτι
- 2 αβγά + 1 ασπράδι
- 1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη της τάρτας: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με τους γάντζους το αλεύρι με το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον κρόκο του αβγού να ενωθούν τα υλικά. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε λίγο με το χέρι προσθέτοντας ελάχιστο παγωμένο νερό, αν χρειαστεί, ώστε να γίνει ομοιογενής και εύπλαστη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την πατάμε να πλατύνει ελαφρά και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο μας. Τοποθετούμε πάνω τη ζύμη και την πιέζουμε με το χέρι να ανοίξει. Τοποθετούμε από πάνω δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και με τον πλάστη, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3χιλ. Κάθε τόσο ξεκολλάμε και ξανακολλάμε τη λαδόκολλα στη ζύμη και την γυρίζουμε από την άλλη πλευράς ώστε να μην δημιουργούνται ζάρες και να ανοίξει ομοιόμορφα.
- Στο τέλος αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και καλύπτουμε με αυτή τη βάση και τα πλαϊνά της τοιχώματα, πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλα να εφαρμόσει καλά. Αφαιρούμε προσεκτικά τη δεύτερη λαδόκολλα και κόβουμε τη ζύμη που εξέχει γύρω απ’ την ταρτιέρα με την ανάποδη του μαχαιριού (όχι από την κοφτερή πλευρά). Με ένα πιρούνι την τρυπάμε παντού και την αφήνουμε στην κατάψυξη.
- Κρατάμε 2 κρεμμυδάκια και τα κόβουμε κατά μήκος χωρίζοντάς τα στα δύο. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα, τα ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά με το λάδι.
- Χτυπάμε το ασπράδι του αβγού και αλείφουμε τη ζύμη. Χτυπάτε το υπόλοιπο ασπράδι με τα αβγά, το γιαούρτι, το τυρί κρέμα, λίγο αλάτι πιπέρι, τον άνηθο, το δυόσμο και το τρίμμα της φέτας. Βγάζουμε την ταρτιέρα από την κατάψυξη και αδειάζουμε το μίγμα στην εσοχή της τάρτας.
- Τοποθετούμε από πάνω τα μισά κρεμμυδάκια, τα πιέζουμε ελαφρά να ενσωματωθούν και ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να χρυσίσει η επιφάνεια της τάρτας.
- Αν χρησιμοποιήσουμε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, ξεφορμάρουμε την τάρτα σε πιατέλα και τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή. Εναλλακτικά την σερβίρουμε μαζί με την ταρτιέρα στο τραπέζι.
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak