Μια πληθωρικά νόστιμη πίτα που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το πικάντικο του λουκάνικου και τη σπιρτάδα των τυριών. Μετά την πρασοκιμαδόπιτα θα γίνει η αγαπημένη σας πίτα με πράσα.
Υλικά
- 500γρ. φύλλο κρούστας ή 4 χειροποίητα φύλλα
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 3 πράσα μέτρια, καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα σε ροδέλα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 300γρ. φέτα τριμμένη
- 100γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 λουκάνικα χωριάτικα σε κυβάκια
- 1/2 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 αβγά
- αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι άσπρο
Εκτέλεση
- Χωρίς πρόσθετο λοίπος, Σοτάρετε ελαφρά μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι τα κυβάκια του λουκάνικου και τα αφήνετε στη άκρη.
- Βάζετε σε κατσαρόλα ρηχή ή σε βαθύ τηγάνι τα πράσα και προσθέτετε λίγο νερό. Σκεπάζετε με καπάκι να αχνιστούν και όταν εξατμιστεί το νερό αφαιρείτε το καπάκι, προσθέτετε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Τα σοτάρετε για μερικά λεπτά ακόμη και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Αναμιγνύετε μέσα τα τυριά, τα λουκάνικα, τον μαϊντανό και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Δοκιμάζετε για αλάτι και προσθέτετε ανάλογα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κρατάτε 6 φύλλα κρούστας ή 2 χειροποίητα στην άκρη για να καλύψετε την πίτα και τα σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα για να μη στεγνώσουν μέχρι να τα χρειαστείτε.
- Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα σε στενόμακρο ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι κι αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί.
- Αδειάζετε τη γέμιση από πάνω και ισιώνετε. Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και σκεπάζετε από πάνω με τα φύλλα που κρατήσατε, αλείφοντας κάθε φορά με βούτυρο λιωμένο. Χαράζετε την πίτα με μυτερό μαχαίρι κατά μήκος σε 4-5 λωρίδες.
- Βρέχετε ελαφρά τα φύλλα της πίτας και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Την αφήνετε λίγο να κρυώσει, κόβετε κομμάτια εκεί που χαράξατε και τη σερβίρετε.