Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι κάθε χρόνο είναι η ώρα του σταφυλιού. Που γίνεται μούστος, πετιμέζι, κρασί. Αλλά και γλυκό του κουταλιού. Το πιο εύκολο αφού δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου κόπο και χρόνο στο καθάρισμα, στο ξεκουκούτσωμα και στο κόψιμο όπως η πλειοψηφία των γλυκών.
Υλικά
- 1.500γρ. σταφύλι σουλτανίνα (μόνο τις ρόγες)
- 800γρ. ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 1 φύλλο αρμπαρόριζας
- ½ λεμόνι το χυμό
Εκτέλεση
- Πλένετε καλά τις ρόγες του σταφυλιού και τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα.
- Ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη και τη βρέχετε με το νερό. Κουνάτε την κατσαρόλα να ανακατευτεί το περιεχόμενό της και τη βάζετε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση το γλυκό, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε να σιγοβράσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Δεν πρέπει να βράζει σε δυνατή φωτιά γιατί θα καραμελώσει η ζάχαρη και θα σκουρύνει πολύ το γλυκό σας. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνεια του γλυκού. Όταν τελειώσετε με τον αφρό ρίχνετε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το σιρόπι και να δέσει ελαφρά. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το σταφύλι να κρυώσει.
- Σε αυτό το διάστημα το σταφύλι θα μαζέψει και επίσης θα μπορέσετε να ελέγξετε την πυκνότητα του σιροπιού. Ίσως χρειάζεται περισσότερο νερό, ίσως περισσότερο βράσιμο για να δέσει καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση δίνετε στο γλυκό μια βράση ακόμα προσθέτοντας και το χυμό του λεμονιού και στη συνέχεια αφαιρείτε από την κατσαρόλα τα φύλλα της αρμπαρόριζας και το μοιράζετε σε καθαρά βάζα. Τα βιδώνετε με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζετε να κρυώσουν σε αυτή τη στάση.
- Σερβίρετε το γλυκό σε μικρά πιατάκια μαζί με παγωμένο νερό. Το διατηρείτε στο ψυγείο από τη στιγμή που θα ανοίξετε το βάζο.