Αυτή η καυτερή μαρμελάδα είναι υπέροχη για να συνοδεύσει φρέσκα λευκά ή ώριμα κίτρινα τυριά και αλλαντικά πάνω σε πλατό. Προσωπικά την απόλαυσα πάνω σε ένα κομμάτι φρυγανισμένο bagel από το leo’s house of bagels παρέα με ανθότυρο πασπαλισμένο και ξύσμα λεμονιού και μερικές σταγόνες αγουρέλαιο.
Οι jalapenos είναι καυτερές πιπεριές μήκους 5-7 εκ. έχουν έντονο πράσινο χρώμα όταν κόβονται,. Η μύτη τους είναι κάπως στρογγυλεμένη και είναι πιο παχουλές από τα πιο γνωστά τσίλι. Θα τις βρείτε σε delicatessen και ψαγμένα μανάβικα κυρίως, εγώ τις βρήκα σε ένα πάγκο στη λαϊκή πλάι με passion fruit, βατόμουρα και βασιλικά μάνγκος που αγόρασα για μια χειμωνιάτικη πάβλοβα. Τις πιπεριές είπα να τις κάνω μαρμελάδα και τις έκανα. Όχι σκέτες γιατί είναι αρκετά καυτερές, στην παρέα τους έβαλα και γλυκές πράσινες πιπεριές και πραγματικά έγινε υπέροχη.
Υλικά
- 350γρ. πιπεριές πράσινες καθαρισμένες (καθαρό βάρος)
- 60-100γρ. πιπεριές χαλαπένιος
- 175γρ. ζάχαρη
- 100γρ. ξύδι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
Υλικά
- Πλένουμε και καθαρίζουμε όλες τις πιπεριές από κοτσάνια και σπόρους, αλλά και εσωτερικά από τις λευκές ίνες όπου υπάρχουν. Τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι και μισό φλιτζάνι νερό. Φέρνουμε τη μαρμελάδα σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει στη χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά και να μείνει με ελάχιστα υγρά.
- Πολτοποιούμε τότε τη μαρμελάδα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και δίνουμε μια τελευταία βράση.
- Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα καυτή σε γυάλινο βάζο με καπάκι, το βιδώνουμε και το αναποδογυρίσουμε. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς σε αυτή τη στάση πριν γυρίσουμε το βάζο από την καλή.
- Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το βάζο διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.