Την έφτιαξα με μια φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί που είχε ξεμείνει και είχε ξεχαστεί. Χρησιμοποίησα 1 κονσέρβα ανανά που είχα στο ντουλάπι, καθώς επίσης και μισή σακουλίτσα ινδική καρύδα και χουρμάδες εκπυρηνωμένους που είχα επίσης ανοίξει. Το αποτέλεσμα με έκανε πολύ περήφανη.
Υλικά
- 1 φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 130γρ. καθαρό βάρος χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι ψιλοκομμένοι
- 100γρ. καρύδα ινδική τρίμμα
- 1 κονσέρβα ανανά κονσέρβα
- 4 αβγά
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
- 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
Για τη σάλτσα
- 200γρ. ζάχαρη
- 200ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βρέχετε κάτω από τη βρύση ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος, το τσαλακώνετε και ύστερα το ανοίγετε και στρώνετε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά ενός μέτριου πυρίμαχου ταψιού. Αλείφετε το χαρτί με βούτυρο.
- Στραγγίζετε τον ανανά και κρατάτε το χυμό του στην άκρη. Στρώνετε τις ροδέλες του ανανά πάνω στο βουτυρωμένο χαρτί και ρίχνετε από πάνω σε κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο.
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε τα κυβάκια του ψωμιού, προσθέτετε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες, το τρίμμα της καρύδας και ανακατεύετε. Ρίχνετε το μείγμα πάνω από τους ανανάδες στο ταψί.
- Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη με σύρμα και προσθέτετε το διαλυμένο κορν φλάουρ, τις βανίλιες, το χυμό του ανανά και το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Παίρνετε με μια κουτάλα λίγο λίγο το μείγμα του γάλακτος και περιχύνετε με αυτό το περιεχόμενο του πυρέξ. Πιέζετε τα κομμάτια του ψωμιού να βυθιστούν στο μείγμα ώστε να βραχούν όλα και ψήνετε την πουτίγκα στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να πήξει και να πάρει λίγο χρώμα η επιφάνειά της.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα λευκής καραμέλας: Βάζετε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να φουσκώσει το μείγμα, προσοχή μην σας χυθεί γιατί φουσκώνει πολύ και απότομα.
- Όταν πάρει λίγο χρώμα η πουτίγκα τη βγάζετε από το φούρνο αλλά δεν τον σβήνετε. Περιμένετε να κρυώσει λίγο και αναποδογυρίζετε το περιεχόμενο του ταψιού μαζί με το χαρτί σε ένα καθαρό πυρίμαχο ταψί λίγο μεγαλύτερου μεγέθους. Τραβάτε προσεκτικά το χαρτί και το πετάτε. Περιχύνετε την πουτίγκα με τη σάλτσα που ετοιμάσατε και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα ο ανανάς και να καραμελώσει η σάλτσα.
- Ξεφουρνίζετε και πασπαλίζετε με καρύδα τρίμμα ή νιφάδες. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει πριν το σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια. Μια μπάλα παγωτό βανίλια του ταιριάζει πολύ.